logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Tips til det første, men ikke sidste besøg på Færøerne

Interview: Den dansk-færøske fodboldagent giver staldtips til magiske Færøerne - også for dig, der ikke er fodboldinteresseret. 

Af Søren Sorgenfri

Færøerne og Danmark er som bekendt en del af samme rigsfællesskab, og øgruppen i Nordatlanten er således ikke fremmed. Men som førstegangsbesøgende kan man godt blive helt blændet af den vilde naturs skønhed.

Næsten lammet med risiko for, at alle planer for besøget går i glemmebogen. Derfor har vi spurgt en færing med et ben i begge lejre til råds om et vellykket besøg for førstegangsbesøgende.

Født på Færøerne, men med bopæl i Aarhus-området, så er fodboldagenten Annfinn Gaard ikke i tvivl om, hvilke anbefalinger han vil give til en tur til de smukke øer.

Hvilke tre steder må man ikke gå glip af?

”For det første Mykines. Det er en god ide at begynde med denne ø som det første stop, da man kan være uheldig og strande på øen, hvis dårligt vejr aflyser færgen. Mykines er hjemsted for søpapegøjer, hvor man kan komme meget tæt på dem. Det er en fantastisk oplevelse.”

”For det andet Múlafossur og Gásadalur omkring 10 kilometer fra lufthavnen, hvor der er et meget kendt vandfald. Vandfaldet falder over 30 meter direkte fra klipperne og ned i havet. Det er et imponerende syn.” 

Og den tredje anbefaling?

”Uden tvivl Saksun. Det er en lille bygd, der ligger omkring en times kørsel nord for Torshavn af en meget smuk rute, der viser naturen fra sin bedste side. Der bor kun få mennesker i bygden, men fjorden og fjeldene omkring den gamle bygd med en kongsgård tilbage fra 1600-tallet glemmer man aldrig.”

3 Færøerne

Foto: Visitfaroeisland

Det danske køkken rimer på smørrebrød, stegt flæsk og brun sovs, men hvilke retter bør man prøve, hvis man gerne vil smage det autentiske færøske køkken?

”Lam og får er essentielle for Færøerne, så langtidsstegt lammekød er et must. Restaurant Aarstova i Torshavn er eksperter i at lave det. Med Atlanterhavet lige uden for døren, så er der mange gode fiskeretter. Man har ikke smagt torsk, før man har smagt torsk fra Færøerne. Restaurant Barbara har et stærkt menukort udi fiskeretter. De brander sig på at have verdens mest friske seafood, og jeg tror, der er noget om snakken.” 

”Desuden er fermenteret mad meget autentisk på grund af, det har været nødvendigt at tilberede især kød, så det kunne holde sig længe. I Torshavn er restaurant Rast et godt sted at prøve fermenteret kød. Det er typiske retter for restauranter, men hvis man bliver inviteret hjem til privat middag hjemme hos nogen, så er de mest traditionelle ting tørret fisk, ring og spæk samt skærpekød.”

1 Færøerne

Foto: Visitfaroeisland

Hvordan har Torshavn udviklet sig de senere år?

”Torshavn har udviklet sig ekstremt meget de sidste 20 år og er blevet langt mere international. Der er mange top-restauranter, nye og flotte hoteller og i dag har man indtryk af, at Torshavn er en lille storby midt i Atlanterhavet. Der bor kun 20.000 mennesker, men byen er blevet meget mere dynamisk og har mange besøgende. Der er mange ting at tage sig til og se for turister.”

Hvad vil overraske førstegangsbesøgende?

”Jeg synes helt klart, der er to ting: Vejret som er meget skiftende og kan snyde, dem der ikke er vant til de hurtige vejrskift. Der er mange turister, der går i fjeldene og vandrer, fordi det er flot, men vejret kan skifte meget hurtigt, til storm, meget tæt tåge og endda sne i juni måned, så man skal virkelig tage højde for det, inden man begynder at vandre. Prøv det endelig, men det er stejlt mange steder, så brug de lokale guider. De har det lokalkendskab og indsigt, der giver en god oplevelse for dem, der vil vandre. Det er ikke for sjovt, at Færøerne ligger i Atlanterhavet trods alt. Naturen er smuk, men barsk.” 

”Desuden er folk meget venlige og imødekommende. Det er f.eks. normalt, at man ikke låser dørene, så gæster altid føler sig velkomne. Man dukker bare op. Selvfølgelig kan man godt lige ringe og høre om, der er nogen hjemme, men det er ikke så formelt. Det er en meget gæstfri måde at omgå hinanden på, som jeg virkelig godt kan lide.”

Er der ellers noget du vil fremhæve?

”I Torshavn er der ikke så mange naturoplevelser, men der kan man besøge Tinganes som er verdens ældste ting og forskellige kunstsamlinger samt gode restauranter. Har man råd, så bør man unde sig selv et besøg på restaurant Koks, der har to Michelin-stjerner. Derudover så steder som Mykines, Saksun, Gjógv, Gasadalur, hvor der er så utrolig smukt og fredeligt eller Kallsoy, hvor Færøernes svar på den lille havfrue sidder. Kópakonan hedder hun, det betyder sælkonen.” 

”Man behøver jo ikke se det hele på det første besøg. De fleste der har besøgt Færøerne, kommer tilbage igen. De kan ikke lade være.”