logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

5 heldags-udflugter nær Alanya og Gazipasa

Af Steve Thomas

Gazipasa beskrives ofte som porten til Tyrkiets sydøstlige kyst og især til den historiske by, Alanya. Engang blev byen foræret som gave af kejser August til Kleopatra, deraf navnet på byens meget lange og smukke strand.

Alanya er på sin vis sidste stop langs denne meget turistpopulære kyststrækning med flere små resortbyer ud til havet og videre vestpå mod byen Antalya, og hvis Alanya er den store ’finale’ på denne strækning, så er det en værdig og pragtfuld finale.

Øst for Alanya ændrer landskabet og tempoet sig i et skift mellem det moderne turistland og et mere traditionelt landbrugsland med appelsin- og bananplantager, der er så velkendte for området øst for Alanya. Et skarpt, men fredsommeligt skel mellem hotellerne og mere traditionel tyrkisk husholdning.

Men hvad byder Alanya så på som ferieby? En hel og varieret del.

Alanya borg

Alanyas mægtige bord vogter stolt og tappert på fra sin position fra klippefuld halvø over byen. På den måde har borgen I hundredvis af år domineret og vogtet over Alanya selv om fæstningsfunktionen ikke længere er relevant.

De imponerende tykke stenmure er spredt ud over den 250 meter høje klippe og de første ringmure begynder allerede ved havnen og marinaen midt i den gamle bydel.

Man kan ikke sige, man har besøgt Alanya uden at have tilbragt en dag med at udforske den enorme borg og de snævre gader, der omgiver den og sammen udgør et udendørs museum.

Borgen dateres tilbage til Seljukkernes æra og det 13. århundrede, hvor den blev bygget ovenpå ruinerne fra byzantinerne og romernes tid. Selv om du ikke er en historienørd, så vil mødet med borgen være en fascinerende oplevelse, og alene udsigten fra toppen af borgen er de stejle stræders opstigning værd.

Om aftenen oplyses borgen og dets fæstningsværker, som kan ses fra hele Alanya by og er et flot skue.

Gazipasa. Foto. Steve Thomas

Foto: Steve Thomas

Flyv som fuglen

For vovehalse er der flere fremragende paragliding spots langs den bjergrige kyststrækning her og Gazipasa-området og Alanya  er blandt de bedste steder at prøve kræfter med en dag fri som fuglen.

Der er en del firmaer, der tilbyder paragliding i dette område af Tyrkiet, og fællesnævneren for dem alle er, at de drives af erfarne og dygtige piloter. Det er naturligvis vinden, der i sidste instans bestemmer flyveruten, men disse dygtige piloter, som du flyver i tandem med, vil med stor sandsynlighed sørge for, at I starter ud fra Taurus Bjergene bag Alanya.

Højt oppe i disse bjerge bliver du spændt fast sammen med en pilot og så begynder flyvningen ud mod Alanya by og kysten typisk med landing på stranden. Hvis du har mulighed for det, så book en tur, der falder sammen med solen går ned. Farverne er så imponerende, at du omgående forstår, hvorfor at fugle er natteravne

Gazipasa. Foto. Steve Thomas (2)

Foto: Steve Thomas

Søerne

Uanset om man bor i Alanya eller andre ferieområder nær lufthavnen Gazipasa, så er denne del af Tyrkiet beriget med et smukt søhøjland for foden af de grå og grønne Taurus bjerge. Tilmed blot få kilometers kørsel fra Alanya.

Søområdet består af flere forbundne søer og er i store træk ubeboet og dermed mulighed for en fredfyldt ’escape’ fra strandlivet og turismen i Alanya.

Søerne er omgivet af de første af Taurus bjergenes højderygge og giver et grønt og alpelignende indtryk, og veje og ruter fører rundt om søerne, hvor du næppe møder ret mange andre på din vej end en lokal bonde eller gedehyrde her. Det i sig selv står i kontrast til pulserende Alanya få minutters kørsel væk.

Du kan nemt komme hertil i lejet bil, motorcykel eller tilmelde dig en organiseret tur, som typisk også indbefatter en sejltur på søen. Disse sejltur runder ’Den grønne kløft’, som er ret imponerende og ses og opleves bedst fra søsiden.

Gazipasa. Foto. Steve Thomas (1)

Foto: Steve Thomas

Sapadere kløften

Her venter der en storslået og fortryllende naturoplevelse. Sapadere kløften er cirka 40 kilometer øst og indlands fra Alanya og Gazipasa lufthavn, og denne enorme ’sprække’ i jordoverfladen løber 750 meter gennem terrænet og er cirka 400 meter dyb.

I mange år var denne øde kløft et populært og køligt sted for lokale at søge skygge og skjul for den tyrkiske sommervarme, men rygtet bredte sig. I dag snor en sti med trægulv sig igennem kløften og tiltrækker turister, der drømmer om en svalende dag væk fra strandene.

På visse tider af året er det muligt at bade i vandfald og klippesøernes kølige vand.

Du kan tage af sted på egen hånd eller melde dig til en organiseret tur, som en lang virksomkeder tilbyder med daglig afgang.

Sørg for at afsætte tid til nyde landskabet ude af kløften og spis autentisk tyrkisk mad i en af de små landsbyer, hvis du er afsted på egen hånd. Det er typisk her, man finder den bedste lokale mad.

Antiochia ad Cragum ruin og borg

65 kilometer fra Alanya og 28 kilometer øst for Gazipasa lufthavn er den historiske borg og by Antiochia ad Cragum fra den hellenistiske tid.

Vi lever i en historieløs tid, men man skal huske sig selv på, at denne del af Tyrkiet ikke bare er et venligt turistland, men et fundament i den tidlige verdenshistories samfund, der skød op langs Middelhavet. De sparsomme ruiner kan dateres tilbage til 170 år før vor tidsregning, men det der for alvor for fornemmelsen for borg og ruiner til at kravle under huden på en, det er placeringen med udsigt over kystlinjen. Man forstår med ét, hvorfor vores forfædre for mere end 2000 år siden valgte at etablere et samfund lige her.

Hvis man tager til ruinerne på egen hånd, så vil jeg anbefale, at man sætter en hel dag af til og samtidig udforsker kystvejen dertil fra Alanya. Kysten her er ganske imponerende og fotogen med afsides bugte og grotter, hvor man kan svømme. Følg derfor den gamle ’Banan Motorvej’, der kaldes sådan, fordi man passerer adskillige bananplantager på den smukke kystvej.