logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Unikke oplevelser venter: Tag på eventyr i Grønland

Af Maja Grønholdt Jensen

“Wow!” Det er ordet, du hører dig selv sige igen og igen, når du besøger Grønland. Den storslåede natur og den interessante kultur vil sende dig på en unik rejse i landet - der selvom det er en del af Kongeriget Danmark - langt fra ligner noget, du har set før.

Flere af Grønlands absolutte højdepunkter ligger langs vestkysten. Derfor er det oplagt at flyve til Kangerlussuaq, hvorfra du kan opleve indlandsisen og derefter fortsætte dit Grønlandseventyr i en af de andre byer langs kysten.

Kangerlussuaq

Is så langt øjet rækker. Dit besøg i Vestgrønland begynder i den lille bygd Kangerlussuaq - hvis fortidsnavn er Søndre Strømfjord. Bygden er knudepunktet for flytrafikken i Grønland. Det lyder måske ikke ligefrem spændende set med turistbrillerne, men det er også fra Kangerlussuaq du kan opleve indlandsisens dragende landskab - og det må siges at være et must, når du rejser til Grønland.

Indlandsisen ligger blot 25 kilometer fra Kangerlussuaq. Den mest populære tur til isen er en dagstur med et stort terrængående køretøj. Oplevelserne begynder allerede, så snart du har sat dig til rette i sædet. For hvis du spærrer øjnene op undervejs, vil der være god mulighed for at spotte moskusokser, rensdyr eller polarræve.

Når du kommer frem til indlandsisen, skal du snøre vandreskoene og gå det sidste stykke ind på selve isen. Det er en utrolig følelse at gå rundt på indlandsisen. Det ligner en helt anden verden. Der er is så langt øjet rækker uanset, om du kigger til højre eller venstre. Selv under dig er der is - og inde på midten kan den være over tre kilometer tyk.

Hvis du er meget eventyrlysten og en dagstur ikke kan mætte dig, så er der mulighed for at campere i “den frosne ørken”, hvor du overnatter i telt på selve indlandsisen. Udover indlandsisen er der i området omkring Kangerlussuaq også mulighed for at opleve gletsjere, se nordlys, tage på tur med hundeslæde, eller hoppe i vandreskoene og udforske området til fods.

Oplev Den Smukke Grønlandske Natur Og Bo Midt I Den. Foto. Oliver Foerstner Dreamstime.Com

Oplev den smukke grønlandske natur og bo midt i den.

Foto: Oliver Foerstner - Dreamstime.com

Der Venter Besøgende Udsigt Til En God Udsigt. Foto. Maja Grønholdt Jensen.

Der venter besøgende udsigt til en god udsigt.

Foto: Maja Grønholdt Jensen.

Ilulissat

Kom tæt på kæmpe hvaler og koloenorme isbjerge. Du må ikke misse Ilulissat på en rejse til Grønland. Det er Grønlands mest besøgte by og er blevet udnævnt som UNESCO Verdensarvsområde af enestående værdi. Ilulissat betyder “isbjerge” på grønlandsk - og det er ikke uden grund. Ilulissat er hjemsted for isfjorden, hvor de gigantiske frosne skyskrabere ligger. Derfor er isbjergene naturligvis et af højdepunkterne i Ilulissat. Du kan få timevis til at gå med at beundre naturens isskulpturer fra land eller til vands.

Der er mange forskellige muligheder for at komme ud og sejle på isfjorden i båd - men en tur i kajak er også anbefalelsesværdigt, hvis vejret er til det. Det er en vild oplevelse at sidde i den lille kajak og beundre de store isbjerge, der tordner op som kæmper fra vandet. Du kan være heldig at en hval svømmer forbi og hilser på. I foråret og sommeren er der nemlig gode muligheder for at opleve pukkelhvaler, vågehvaler og finhvaler. Du kan spotte dem fra land, men der er naturligvis endnu bedre chance for at opleve havets kæmper, hvis du sejler ud på en hvalsafari. Her sejler kaptajnen nemlig bevidst ud til de steder, hvor hvalerne oftest holder til.

Når du besøger Ilulissat, er det også oplagt at opleve isfjorden fra luften, sejle til Eqi gletsjeren, køre med hundeslæde eller udforske Diskoøen.

Havkajak Blandt Isbjerg Og Dybt Krystalklart Koldt Vand Er Et Must Do. Foto. Maja Grønholdt Jensen

Havkajak blandt isbjerg og dybt krystalklart koldt vand er et must do.

Foto: Maja Grønholdt Jensen

Ilimanaq

Bo på første parket til isfjordens hoppende hvaler og spis på verdens mest afsides Michelin-stjerne-restaurant.

Det lyder som en røverhistorie, men den er god nok. I den lille grønlandske bygd Ilimanaq - med kun omkring 50 indbyggere - ligger en to-stjernet-Michelin-restaurant. Det er den færøske restaurant KOKS som midlertidigt er rykket til Grønland. Restauranten åbnede i sommersæsonen i 2022 og fortsætter i 2023. Hvis du er et ægte madøre med mod på grønlandsk gastronomi, lader du naturligvis ikke chancen for at spise på KOKS gå forbi.

Efter rigelige mængder mad og vin kan du gå til ro i Ilimanaq Lodges luksushytter med formidabel udsigt til Diskobugten. Der er gode muligheder for at spotte hvaler fra terrassen - eller endda fra sengen gennem hyttens store panoramavinduer.

Den mest almindelige måde at komme til Ilimanaq på er med båd fra Ilulissat i sommerhalvåret. Om vinteren er de eneste muligheder helikopter, snescooter eller hundeslæde. Det bedste tidspunkt at besøge Ilimanaq på er i sommerhalvåret, da både restaurant og Ilimanaq Lodge er lukket over vinteren.

Fakta

Grønland hele året rundt

Den mest populære årstid er sommeren med mildere vejr og midnatssol, men vinterens stille snelandskab er bestemt også et besøg værd. Grønland har noget at byde på hele året rundt. Hop på en hundeslæde eller oplev nordlys om vinteren. Tag på sejlture og oplev hvaler om sommeren.

Find flybilletter her