logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Historien om den græske salat

Af Søren Sorgenfri

Uanset om ferien går til Halkidiki, Kreta, Kos, Korfu eller en af de mange andre græske feriedestinationer, så er en ting sikkert på menukortet: den græske salat.

En salat der ikke blot har sejret i Grækenland, men også er en af de mest populære frokoster i USA i dag.

Vi kender salaten som mødet mellem tomater, agurk, peberfrugter, rødløg, tørret oregano, feta, oliven og en dressing af olivenolie og rødvinseddike.

Den græske salat kommer i forskellige varianter. På de dodekanesiske øer serveres den ofte med kapers. På Kreta er syltede milde chili ikke ualmindeligt, og en ægte græker går alt efter fødested op i om agurkestykkerne er med eller uden skræl.

På græsk hedder salaten Horiatiki og i originalversionen indgår forskellige varianter af salatblade ikke. Det kan man ellers støde på, men da salat kun gror i Grækenland i vintermånederne, så er salat ikke en del af startopstillingen.

En Klassisk Middag For To På Den Græske Ferie. Foto. Kurylo54 Photo

En klassisk middag for to på den græske ferie.

Foto: Kurylo54 Photo

Det græske navn betyder landsby- eller bondesalat, hvorfor man antager, at salaten oprindeligt er en bondes morgenmad eller frokost. Men da salaten har tomat i hovedrollen, så dateres den tilbage til begyndelsen af det 20. århundrede. Selv om tomater er overalt i det moderne græske køkken, så var det nemlig her, at tomaten for alvor vandt udbredelse i Grækenland. Det er blot 100 år siden, at den første fabrik i Grækenland begyndte at producere tomater på dåse. Og nogenlunde samtidig blandede tomaten sig i salatskålen og blev til den nu berømte salat.