logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Island er en varm sommer-oplevelse!

Det ligger næsten i navnet, men Island behøver ikke kun opleves, når sne og kulde pakker øriget ind i hvidt.

Af Søren Sorgenfri

Den hårdføre nation i det nordlige Atlanterhav opleves bedst og bredest så at sige, når sommeren får fat og sender mørke og minusgrader på retur.

Bedst fordi alle landets ikke mindst smukke naturoplevelser er tilgængelige og bredest netop fordi spor og veje, der er lukket ned om vinteren pludselig er farbare. Det giver den islandske sommer en tilgængelighed og velkommenhed midt i det ellers så barske landskab.

Så her er ti forslag til oplevelser i den islandske sommer. ⬇️

Den blå lagune

Lad os runde den første og største ’kendis’ af Islands attraktioner nemlig den blå lagune. Lagunen ligger blot 15 minutters kørsel fra lufthavnen i Keflavik og 30 minutter fra Reykjavik og er et must visit for både førstegangsbesøgende, men også erfarne Islandsturister.

Det mælkede blå vand med behagelige 39 grader er godt for huden og en magisk oplevelse, som skal krydses af.

Den Smukke Blå Lagune Er Ikke Overraskende Islands Mest Populære Attraktion. Foto. Mary Katherine Wynn

Den smukke blå lagune er ikke overraskende Islands mest populære attraktion.

Foto: Mary Katherine Wynn

Sky lagune

Sky lagunen eller Sky Lagoon som den måske mere passende hedder er et glimrende alternativ til den mere berømte blå lagune. Denne menneskeskabte spa bringer himmel og hav sammen og er blot 15 minutters kørsel fra Reykjaviks centrum. Konstruktionen blev iværksat i 2020, hvorfor lagunen stadig er en ret ny attraktion, men de tydelige referencer til landets historie og kultur gør den udpræget islandsk.

Atlanten Skyller Ind Over Islands Sorte Sand. Foto. Andrey Bayda

Atlanten skyller ind over Islands sorte sand.

Foto: Andrey Bayda

Thingvellir National Park

Det er Islands største nationalpark og vel nok vigtigste sted på hele øen rent kulturelt. Her afholdt vikinger de første råd og ting i 930, som så vidt vides var verdens første lovgivende forsamling, og islandske anliggender blev afklaret her indtil 1798. Herefter blev et egentlig parlament skabt med base i Reykjavik, men selvstændigheden i 1944 blev naturligvis markeret her i den vigtige og store nationalpark. Thingvellir er et af de mest populære stop på ’den gyldne cirkel’.

Gullfoss

Gullfoss gyldne vandfald tordner 32 meter ned og er et andet populært stop på den gyldne cirkel. Den gyldne cirkel er en rundtur på knap 300 kilometer, der forbinder Islands mest berømte eller i hvert fald mest besøgte naturområder.

Der Er Voldsomme Naturkræfter På Spil I Den Islandske Sommer. Foto. Parys Photo.

Der er voldsomme naturkræfter på spil i den islandske sommer.

Foto: Parys Photo.

Geysir

Gejseren Geysir har ikke kun lagt navn til alle andre gejsere, men er også Islands hot-spring paradis. Nabogejseren Strokkur pruster hver 5-10 minut en søjle af kogende vand helt op til 40 meter i luften som et vidnesbyrd om den voldsomme undergrund, der er Islands lunefulde fundament.

Vær længe oppe og spil golf om natten

Ja, det lyder som en lidt spøjs anbefaling, men husk den islandske højsommer har dage uden ende. Det bliver simpelthen ikke mørkt, men dagslyset bliver døgnet rundt. Det giver en sælsom døgnrytme, hvor man lige skal gøre op med sig selv, hvordan og hvorledes man griber dag og nat an. Et godt tip fra de lokale er, hvis man er rejsende med børn, så sørg for de får badet godt og længe af i de store laguner, så de falder trætte og mørbankede i søvn til normal sengetid trods de lyse nattetimer. Voksne med mod på en fulddøgnsoplevelse kan berige natten med at gå ud og spille golf i strålende ’dagslys’.

Rejsen til jordens indre

Den islandske vinter lukker ned for en del af landets vejnet og spor. Derfor åbner der sig bogstavelig talt en ny verden med sommerens komme. Det bliver f.eks. lettere at besøge den nordlige og vestlige del af øen samt det indre, hvor der ikke bor andre end får og ungheste.

Bjerget Snæfellsjökull og gletsjeren af samme navn kan besøges med organiserede ture fra den lille by Arnarstapi. Området ved bjerget er ikke Islands første nationalpark, men er også det bjerg, der er indgangen til jordens indre i romanklassikeren ’Rejsen til jordens indre’ skrevet af Jules Verne.

Her Begynder Rejsen Til Jordens Indre. Foto DDKG Photo.

Her begynder rejsen til jordens indre.

Foto: DDKG Photo.

Festivaler

Med tanke for de lange mørke og kolde perioder så er der ikke noget at sige til islændinge ofte har en kreativ side. De skriver, synger, maler og designer og meget mere og til trods for, at der bor lige under 400.000 mennesker, så er de også overraskende dygtige til sport. Hvis du gæster Island om sommeren, så er der god chance for f.eks. at se fodbold mens turneringerne i det øvrige Europa ligger stille. Er du heldig, så kan du fange en landskamp på nationaldagen 17. juni. Så er der fest på lægterne.

Men fest handler ikke kun om sport, men også musik og kultur. Oplev ’Sommer festivalen’ 23-25 juni, hvor sommerdøgnene uden nætter fejres. Eller tag til Kopasker og oplev familiefestivalen, som muligvis er den festival i Europa, der afvikles på de nordligste koordinater i sommermånederne.

Namafjall

Når nu det alligevel ikke rigtigt bliver nat, så kan man lige så godt udnytte døgnet fuldt ud. Det geotermiske naturområde Namafjall har mange besøgende i dagtimerne, men ikke ret mange om natten til trods for at de lyse nattetimer. Island er ganske let til kør-selv-ferie, så hvorfor ikke opleve den flotte natur om natten? Det kunne også være en vandretur.

Namafjall ligner et område fra en science-fiction film på grund af fraværet af bevoksning, lugten af svovl, dampe og boblende mudderpøle i dette fascinerende og golde område.

Den nordlige kyst

Med sommermånederne bliver det også lettere og tilgængeligt i det hele taget at køre langs den nordlige kystrute. Den arktiske rute, hvor fiskersamfund og landsbyer ligger som perler på en sagn skulder ved skulder ved bjerge og bugtområder, der har været skueplads for islandske sagn. Hvis Reykjavik boomer for foodie-turismen (og glem venligst den stereotype mistro for fermenteret mad) med alt godt fra havet, så giver det nordlige Island en tilsvarende smagfuld oplevelse. Her er fødevarerne ikke bare lokale, men fanget eller plukket i nærområdet. Man kan med fordel afsætte flere dage til turen, der tager timer fra Reykjavik og overnatte på pensionater og fortsætte om til den islandske vestkyst, hvor det enorme vandreservoir og anlæg er bygget. En konstruktion der får Hoover-dæmningen til at ligne et sandslot.