logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Derfor skal du opleve Jamaica

Af Søren Sorgenfri

Caribien får flere og flere fans med rødbedefarvet pas. Det gælder ikke mindst Jamaica. Men hvis nu man stadig er i overvejelsesfasen og har brug for mere information om, hvad landet, bedst kendt for Bob Marley og et bobslædehold, har at byde på til nysgerrige gæster, så læs med her.

NATUR

Dunn’s River Falls

Jamaica er en grøn perle. Grønklædte bakker og bjerge giver øen et særligt tropisk udtryk i kontrast til de kridhvide sandstrande.

På Nordkysten er måske Caribiens mest berømte vandfald en storslået naturoplevelse, der er et postkort værdigt.

Dunn’s River Falls er et 55 meter højt og 180 meter langt vandfald, der synes formet som en trappe med mange små laguner undervejs til udløbet i havet ved hvid sandstrand.

Man kan bestige vandfaldet med guider, hvilket tager et par timer med stop til fotos undervejs. Hvis man ikke ønsker at blive våd undervejs eller klatre fra sten til sten, så er der trapper ved siden af vandfaldet.

 

Blue Mountains

De Blå Bjerge er Jamaicas største og højeste bjergkæde med en top på 2256 meter på Blue Mountain Peak.

En vandresti fører til toppen af tinden med betagende udsigt over kystområderne i nord og syd. På gode dage kan Cuba 210 km væk anes i horisonten.

Vandfald, laguner og badesøer gør De Blå Bjerge til et must visit for alle, der gæster Jamaica, og bjergkædens flora og fauna er helt unik.

Planter kan godt synes ens, hvis de ikke blomstrer. Så bliver farveudtrykket grønt i grønt. Det er ikke tilfældet her. Af bjergryggens 800 plantearter blomstrer de 500 af dem, hvilket giver en eksplosion af farver værd at nyde i den særlige ro, man finder i dybe skove på afstand af byens larm. 27 procent af planterne i disse bjerge finder man ikke andre steder end Jamaicas Blå Bjerge, og blandt de smukke planter er 230 orkideer, og der opdages jævnligt nye planter i området.

Jamaica. Foto. Val Bakhtin Dreamstime.Com

Foto: Val Bakhtin Dreamstime.com

Kaffen

De Blå Bjerge er også hjemsted for kaffeplantager. Og den sorte drik er lige noget for os kaffeglade danskere. Jamaica producerer i runde tal kun 0,1 af verdens samlede kaffeproduktion, men hvilken en omgang kaffe de byder på. De Blå Bjerge er hjemsted for disse kaffeplantager, der producerer en helt særlig kaffebønne af så høj kvalitet, at den er et beskyttet varemærke. Blue Mountain Coffee er ganske enkelt i kaffens verdenselite.

Bjergkædens kaffebønner er anderledes end andre kaffebønner. De er dobbelt så lang tid om at modne og alle bønner inspiceres og håndteres manuelt, hvilket sikrer den høje kvalitet. Som ikke mindst japanerne værdsætter. Japan aftager således hele 80 procent af produktion. Jamaica beholder selv resten og sælger lidt af bunken af kaffebønner til resten af verden. Man kan besøge bjergkædens kaffefabrik, få en rundvisning, nyde en kop kaffe og udsigten til de grønne bjerge. Det er simpelthen opskriften på en forrygende god kop kaffe!

Jamaica. Foto. Woravit Vijitpanya Dreamstime.Com

Foto: Woravit Vijitpanya Dreamstime.com

Strandene

Normalt fremhæver man en eller to særligt lækre strande på en feriedestination. På Jamaica runder strandtaxameteret hurtigt over 20 skønne strande med kridhvidt strandsand.

Kingston er ikke normalt en by, som man besøger for at bade, men stranden ved Fort Clarence er en undtagelse. Blødt sand, livreddere og et strandliv for hele familien uanset om, man er lokal eller turist.

Ved Aqua Sol Beach er stranden ligeledes for alle aldre med spisesteder nær ved stranden, der er beskyttet af en stenmole, hvilket giver et roligt badeområde i palmernes skygge. Der er tilmed et stort legeland tæt ved opkaldt efter stranden, så når solen går ned, så kan ungerne boltre sig et par timer med gokarts og rutsjebaner. Så er de lige til at hælde i seng.

Det koster som regel et lille beløb at gæste strandene, men de penge går til vedligehold og rengøring af strandområderne, hvorfor strandene på øen altid fremstår indbydende, rene og imødekommende. Regionen Ochos Rios, hvor mange af øens hoteller har base, har den ene perle af en strand efter den anden og et par af dem rimer på James Bond. Forfatteren til agent 007 boede nemlig på Jamaica, og derfor er den første James Bond-film ’Dr. No’ optaget i Ocho Rios, og går ikke overraskende under navnet ’James Bond Beach’. Ian Flemings villa ’Goldeneye’, der har lagt navn til en af de mange 007-film, kan lejes med privatstrand, butler og hele molevitten. Det kræver muligvis, man lige graver en piratskat op et sted.

Andetsteds på øen er Seven Mile Beach i Negril, hvor du ser kridhvid strand med krystalklart vand og enhver tænkelig komfort, så langt øjnene rækker. I hvert fald indtil de lukker sig til en middagslur.

 

 

Scuba og snorkling

Jamaicas blå spejl af et hav er ikke kun til at bade og pjaske i. Der er også gode muligheder for at dykke og snorkle. Strandene ved Montego Bay er blandt øens bedste, men bugten har også et koralrev, som er beskyttet, men man må snorke og dykke der med et enestående syn til en helt anden verden under havet.

Monkey Island ud for Port Antonio er stedet at snorkle for at se tropiske fisk i store mængder. Øen hedder Monkey Island, fordi der engang var et par aber sat ud her, men det hører fortiden til. Navnet hænger dog ved øen, som man kan sejles ud til for at prøve en dag på en øde ø, der ikke er ret langt væk fra civilisationen.

Jamaica. Foto. Irishka777 Dreamstime.Com

Foto: Irishka777 Dreamstime.com

Mad og musik

Jamaica er ikke mindst verdenskendt takket være musikeren Bob Marley. Med reggaemusikken hører en særlig tilbagelænet livsstil, hvor man ikke tager tilværelsens sten i skoen så tungt. Kingston er øens hovedby, og stedet hvor man kan høre de caribiske rytmer på strandbarer, spillesteder og andre kulturudbud.

Jamaica har stærke afrikanske rødder ’takket’ være slavehandlen, der bragte et stort antal ulykkelige skæbner til øen. For det første skylder man disse stakler at dykke ned i øens historie, men for det andet så afspejler Jamaicas gastronomi forbindelsen til det afrikanske kontinent.

Alle verdens køkkener er naturligvis repræsenteret med et stort udvalg af restauranter, men Jamaicas originale køkken rimer på Afrika som f.eks. marinaden ’jerk’, der er godt fyrig og rig på krydderier. Den bruges til grillet kød og fisk. Frugten ackee har som jerk rødder til Vestafrika, og det samme gælder grøntsagsretten callaloo. Den europæiske kolonisering med først spanske og siden britiske kolonister har over tid forvandlet Jamaicas køkken til en smeltedigel af smage. Ackee og saltfisk er således mødet mellem frugten fra Afrika og den spansk-jødiske salte fisk. Smag maden, og smag på historien.

Jamaica. Foto. David Franklin Dreamstime.Com

Foto: David Franklin Dreamstime.com