logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Din guide til te-tid i London

Af Søren Sorgenfri

Tedrikkere skylder hertuginden af Bedford en stor og hjertevarm tak. Hertuginde Anne Maria havde det med at blive en smule brødflov ud på eftermiddagen tilbage i 1840’erne. Dengang fik man mellem en tidlig morgenmad og aftensmad serveret et let måltid i løbet af dagen kaldet ’luncheon’. Heraf det moderne engelske ord lunch. Ud på eftermiddagens sidste timer blev hertuginden ganske enkelt sulten og opfandt ’afternoon tea’. Eftermiddagsteen blev hurtigt til mere end en kop Darjeeling og fik selskab af små sandwich og hjemmebag i tiltagende mængder. Og inviterede man nu selskab til at konversere, så var der jo ikke reelt tale om et måltid, men en social begivenhed, hvorfor man helt legalt kunne gå til fads. Eller opsats, som de små sager serveres på i dag. Afternoon tea vandt hurtigt indpas i det bedre borgerskab og derefter arbejderklassen, så i visse dele af Storbritannien er ’tea’ ganske enkelt synonym med aftensmad.

De seneste år har afternoon tea fået et forrygende comeback ikke mindst i London. Der er ikke et tophotel, restaurant eller museum, der ikke tilbyder afternoon tea. Det er igen blevet en social begivenhed og helt indlysende derfor en forrygende undskyldning for at spise kager og alt godt fra konditoriet.

Harrods er et velkendt navn også blandt danske turister. Det berømte handelshus var i årevis stedet at gå hen for at få afternoon tea, men den engelske hovedstad er efterhånden en oase for eftermiddagste.

Her er tre gode alternativer.

London. Foto. Rosebery Lounge PR

Rosebery Lounge

Foto: Rosebery Lounge PR

Rosebery Lounge

Rosebery Lounges te-salon har hjemme på Mandarin Oriential Hotel med udsigt til Hyde Park. Her er tale om en institution i Londons te-historie. Her plejede prins Charles at komme til te med sønnerne, da prinserne var små efter en lang gåtur i Hyde Park. Det er også her, at jernladyen Margaret Thatcher fejrede sin 80-års fødselsdag.

The Rosebery Lounge har sin egen ´tea master’ ansat, der rådgiver gæsterne udi det store udvalg af virkelig eksklusiv te fra Indien, Japan, Kina samt forskellige afrikanske varianter.

Herefter kommer kager og sandwich ind på en opsats. Med de små sammenrullede sandwich uden skorpe med forskelligt fyld som krabbe, agurk, vildt eller laks. Desuden forskellige små fine konditorkager samt de obligatoriske scones serveret med hårdt pisket fløde og hjemmelavet marmelade ad libitum. Man behøver ikke spise mere den dag.

Prisniveauet er i den høje ende af skalaen med 60 pund pr. kuvert på adressen Knightsbridge 66.

Klassisk Afternoon Tea I London

Klassisk afternoon tea

Harrods konkurrent

Som nævnt kender de fleste danskere Harrods, men hvad med handelshuskonkurrent Fortnum & Mason, som også gør sig i delikatesser. Det er en sjov og anderledes oplevelse at drikke afternoon tea hos Fortnum & Mason, fordi stort set alt er holdt i enten tunge træfarver, hvid og lysegrøn mint. Det er som at være til te hos Hyacint Bucket i ’Fint skal det være’, men naturligvis knap så anstrengende. Her er pianomusik i lokalerne, som har tilhørt familien bag i mere end 300 år. Lokalerne var oprindeligt bolig for familien Fortnum, men har siden 2012 været te-salon. Her er et bredt udvalg af forskellige menuer. For veganere, uden gluten, sæsonbetonede menuer, allergiorienterede menuer samt en menu for børn, hvilket er en ret fin ting, for børn er nemlig ret pjattede med det næsten legende univers, der på mange måder minder om dukkernes te-selskab ’real life’. Børnene får skinke og ost-sandwich, kylling, kager og scones og eventuel kakao, hvis te ikke lige er smagen eller sagen.

Man kan desuden tilkøbe en te-ekspert, der runder bordet med et smagsudvalg af forskellige te-sorter.

Også her er vi i den høje ende af prisskalaen med en kuvert pris på 62 pund og har hjemme på Piccadilly 181.

London. Foto. B Bakery Tea Bus PR

Te bussen B Bakery

Te bussen

Man må jo normalt ikke have mad og drikke med i bussen, men det gælder ikke B Bakerys Afternoon Tea bus. En klassisk knaldrød dobbeltdækkerbus er bygget om til en rullende te-salon, så man over halvanden times tid kører forbi en lang række af det indre Londons seværdigheder, mens man nipper til sin eftermiddagste og forsyner sig fra bageriets hjemmebag. Her er sandwich med pastrami, feta og agurk og smøreost. Kager med hasselnød og citron, citrontærte og bærtærte blandt andet.

Te-kortet tæller ti forskellige slags te, og turen varer halvanden times tid alt efter trafikken. Prisen for en voksenkuvert er 45 pund, og bussen afgår fra enten Victoria Station eller Trafalgar Square. Book plads online.

Og skal der tænkes i budgetvenlige forslag, så har den franske cafe Paul i Covent Garden taget eftermiddagsteen til sig med en menu for 15 pund.