logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Fra Hogwarts til King's Cross: Magiske steder at besøge i London

Af Søren Sorgenfri

Harry Potter bøgerne har gået deres sejrsgang over hele verden og du kan gå i den populære troldmandselevs fodspor i den engelske hovedstad.

Du behøver ikke flyve med kost til London, men kan tage et af de mange rutefly fra Billund til den engelske hovedstad.

London er ikke bare en forlænget weekend værd, men kan være ren magi. Især hvis man går i Harry Potters fodspor.

Lad det være sagt med det samme. Troldmandseleven og hans venner fra JK Rowlings bøger og blockbuster filmatisering af bogserien har ikke bare mærket, men passer perfekt til Londons snævre grader.

Broer, brosten, huse fra det gregorianske og victorianske England emmer af litteratur, tykke stenmure og noget helt igennem britisk. En stemning som flyder gennem Harry Potter-universet som en flod af kultur.

Harry Potter attraktioner i London tiltrækker et alsidigt publikum. Fra de helt små i sorte troldmandskapper til unge voksne, der voksede op i takt med Harry Potter karakteren udviklede sig i de flittigt læste bøger og ældre voksne, som enten fandt vej til det magiske univers og Hogwarts sammen med deres børn eller bare blev grebet om hjertet af de storslåede bøger og film. Bøger der er blandt de mest læste og solgte i verdenshistorien.

Men hvor tager man så hen på en forlænget weekend i London, der gerne skal overdrysses med ren magi?

Harry Potter Studios

Der er ingen vej udenom en tur til Watford. Her har Harry Potter Studios hjemme og ikke bare hjemme, men Warner Brothers har optaget 75 procent af filmene i kulisserne her i filmbyen i det nordvestlige London.

Her er altså ikke tale om forlystelsespark i klassisk forstand, men derimod muligheden for at komme bag, foran og ind i kulisserne fra filmserien. Bogstavelig talt.

Touren rundt i kulissebyen begynder i et biografsæde med lidt interviews og info om filmene, men snart går det store lærred op og bag ved filmlærredet åbenbarer Hogwarts velkendte porte og murer sig. Porten går op til storsalen fra filmene. Yes, den storsal som er brug til optagelserne.

Herfra går det trylleslag i trylleslag med kulisser som Gringots banken, den forbudte skov, Gryffindorkollegiet, sære trapper og malerier, den magiske bus og ikke mindst det ikoniske damplokomotiv og perron 9 3/4 – dette er blot et lille udvalg af de mange fascinerende scener. Og ja. Naturligvis også Diagonalstræde og hold øje med dragen Den Ukrainske Jernmave.

Mere skal ikke fortælles her, men blot siges, at det hele kan skylles ned med en smagsprøve på Butterbeer fra Hogsmeade.

Forskellige tour-operatører arrangerer transport og heldagsture til Harry Potter Studios, men du kan uden problemer – bare i god tid – købe billetter direkte fra stedets hjemmeside og så taget toget fra togstationen London Euston til Watford Junction. Det tager 20 minutter. Derfra kører der særlige Harry Potter busser hver halve time fra Watford Juntion til Harry Potter Studios. Det er ret ligetil og derfra er det ren magi.

Hogwarts Storsal Er Dit Første Møde Med Troldsmandsskolen. Foto. Søren Sorgenfri

Hogwarts storsal er dit første møde med troldsmandsskolen.

Foto: Søren Sorgenfri

Ja, Det Er En Drage. En Drage Som Kommer Løbende Lige Imod Dig Gennem Den Smadrede Gringots Bank Og Om Få Sekunder Bliver Det Meget Varmere. Foto. Søren Sorgenfri

Ja, det er en drage. En drage som kommer løbende lige imod dig gennem den smadrede Gringots bank og om få sekunder bliver det meget varmere.

Foto: Søren Sorgenfri

King’s Cross Station

Londons store togstation spiller en helt central rolle i film og bøger. Det er her toget til troldsmandsskolen Hogwarts afgår fra. Men Hogwarts-ekspressen er naturligvis ikke sådan en størrelse, der lige kører til perron.

Det magiske tog afgår i bøgerne fra perron 9 ¾ som naturligvis ikke findes i virkeligheden, hvorfor bøgernes helte må gå gennem en væg for at komme frem til det dampende tog. Der er dog på en af perronerne opsat en bagagevogn, der forsvinder gennem væggen, så du kan få taget et billede af dig, der næsten går gennem væggen.

Millennium Bridge Kaldes Nu Uofficielt For Harry Potter Bridge Ikke Mindst Af Bøgernes Millioner Af Fans. Foto. Smut Koalex Photo.

Millennium Bridge kaldes nu uofficielt for Harry Potter Bridge ikke mindst af bøgernes millioner af fans.

Foto: Smut Koalex Photo.

På de skrå brædder

Harry Potter magien er ikke begrænset til bøger og film. Teaterverdenens skrå brædder har også fået glæde af magien, hvorfor du ofte vil kunne finde opsætninger af den særlige Harry Potter forestilling ’Harry Potter og det forbandede barn’. En forestilling der typisk løber af stablen på et af de store teatre i Londons West End nær berømte Covent Garden. Gå i så fald ikke glip af den lille finurlige legetøjsbutik Benjamin Pollock’s Toy Store på 1. sal i Covent Garden, der har specialiseret sig i legetøj med teatertema.

Flyv direkte til London - op til 6 daglige afgange fra Billund Lufthavn. Find flybilletter her.
Posten Flyver På Magisk Vis Rundt I Stuen Hos Harry Potters Strenge Familie. Foto. Søren Sorgenfri

Posten flyver på magisk vis rundt i stuen hos Harry Potters strenge familie.

Foto: Søren Sorgenfri

På gyngende grund

The Millenium Bridge krydser Themsen og forbinder den nordlige side af floden med det store kunstmuseum Tate Modern på den sydlige bred.

Broen er gjort af et særligt futuristisk design og er også kendt som ’den gyngende bro’, men har i folkemunde fået et nyt navn: The Harry Potter Bridge. Det er her, hvor almindelige mennesker i London angribes af de skumle og uhyggelige Dødsgardister. I bøgerne er broen Brockdale brugt, men til filmoptagelserne passede den gyngende bro bedre til optagelserne med Londons skyline som baggrund. Åbningscenen i Harry Potter og Halvblodsprinsen hvor Dødsgardisterne angriber midt i Muggler-verdenen blev så ikonisk at broen nu bare hedder The Harry Potter Bridge.

Også Tower Bridge og Lambeth Bridge spiller mindre roller i filmoptagelserne i forskellige film.

Inspirationen Til Diagonalstræde Har JK Rowlings Fra Edinburgh, Men Den Fantastiske Gade Er Bygget Op Som Filmkulisse I Harry Potter Studios. Foto. Søren Sorgenfri

Inspirationen til Diagonalstræde har JK Rowlings fra Edinburgh, men den fantastiske gade er bygget op som filmkulisse i Harry Potter Studios.

Foto: Søren Sorgenfri

Mindre kendte lokationer

Da Ron og Harry skal ind på ministeriet for magi i Harry Potter og Føniksordenen så er det Scotland Yards bygningsfacade, der er standin for ministeriet. Den berømte røde telefonboks findes dog ikke, men var en opsat kulisse.

Den australske ambassade i London har lagt facade til Gringots banken, og det er i London Zoo Harry Potter første gang opdager sin evne til at tale med slanger. Huset Lincoln Inn Fields i Holborn – tæt ved undergrundsstationen – er i dag hjemsted for et advokatkontor, men er i Harry Potter og Føniksordenen brugt til optagelse af Sirius Blacks fødested.

Bo magisk

The Rookery Hotel har intet med Harry Potter filmene at gøre, men hvis man gerne vil prøve fornemmelsen af at sove under Hogwarts lignende forhold, så er det lille hotel i Farringdon ideelt til en magisk weekend.

Hotellet er et byhus med mere end 250 år på bagen og er istandsat som hotel, men i gammel stil. Så her er der ild i pejsen, bibliotek, himmelseng meget lig sengene på Gryffindors sovesal, badekar på løvefødder og væggene beklædt med oliemalerier af kendte personligheder fra Londons historie. Værelserne er således også opkaldt London-personligheder, hvorfor man kan bo på værelset Horace Jones, der var den arkitekt, der tegnede Tower Bridge og det store marked Smithfield Market samt Leadenhall (der også spiller en rolle som optagesteder og sceneområde til Diagonalstræde). Morgenmaden serveres på værelset eller i det hyggelige bibliotek holdt nøje under opsyn af katten Bagheera opkaldt efter panteren i Junglebogen. Men man får hurtigt på fornemmelsen at hvis ikke man opfører sig pænt og spiser op, så forvandler katten sig til professor McGonagall klar med en reprimande.

The Rookery Hotel ligger centralt i forhold til togtransport til og fra lufthavne samt rundt i byen. Så kan du lade kosten stå og tage flyet hjem.