logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Tag tyren ved hornene i Malaga

For at forstå Malaga skal man ikke nødvendigvis acceptere, men forstå kulturen bag tyrefægtning

Af Nicolai Lisberg

Olé! El torero vifter frejdigt med la muleta, sit røde klæde, efter han nok en gang har undveget den brunstige tyrs horn, mens publikum på den store arena applauderer ham og hujer. Vi er til tyrefægtning i Malaga, og scenen er La Malagueta i den østlige del af byen.

Den store tyrefægtningsarena, der kan rumme lige i underkanten af 10.000 tilskuere, er let at kende med sin runde form og den vinrøde farve på facaden. Siden 1876 har den været benyttet til tyrefægtning - Spaniens vel nok mest berømte og berygtede sportsgren, som deler vandene.

I flere regioner er sporten med årene blevet forbudt, da kritikere af sporten mener, det er dyremishandling, men i Malaga holder de traditionen i hævd. Det er ganske enkelt en del af deres kulturarv, og skal man forstå Malaga som by, skal man forstå tyrefægtning.

Sæsonen løber fra april til september, og det er så indgroet en del af kulturen, at tyrefægtning også spiller en stor rolle under byens festligheder, Feria de Málaga, der finder sted hvert år i august. Her er byen på den anden ende i ti dage og ni nætter med utallige lanterner i gaderne, der får det til at ligne et stort lysshow. Unge som gamle bærer stolt de traditionelle dragter, der er flamboyante flamenco-shows i gaderne, men højdepunktet er de sene aftenforestillinger på La Malagueta, hvor byens indbyggere strømmer til for at se menneskets kamp mod tyren.

Ikke for sarte sjæle

Det at se en tyrefægtning er bestemt ikke for sarte sjæle. Særligt ikke, hvis det er af den slags, hvor det ender med at tyren spiddes, når den er udkørt. Men der er også andre måder at lære om den specielle tradition. For ved arenaen ligger der et lille museum, hvor du kan lære hele historien bag tyrefægtningen og blive klogere på de forskellige akter, der udgør selve forestillingen, ligesom du kan se de farverige dragter, som El torero bærer. Det er også her, at du finder ud af, at det røde klæde, der anvendes i arenaen i princippet kunne have en hvilken som helst farve, da tyren er farveblind.

Der er dog rig mulighed for at få stillet sin eventyrlyst også uden at tage del i tyrefægtnings ritualerne. For Malaga er trods sine mange lækre strande og skønne barer og restauranter en by for vovehalse.

2 Malaga

Foto: Fcobosp | Dreamstime.com

Lidt uden for selve byen finder vi naturreservatet El Torcal de Antequera, der med sine særprægede klipper er et af de største geologiske vidundere, og sammen med de 5000 år gamle gravkamre, Dolmenes de Antequera, er det en del af UNESCO’s Verdensarvsliste. Det er også her, vi finder den mest sug-i-maven-fremkaldende oplevelse, Caminito del Rey. Kongens lille sti, der består af hængebroer og smalle gangstier. Oprindeligt blev ruten skabt, fordi et vandselskab havde brug for en passage mellem to vandkraftværker for at lette arbejdet. Derfor huggede man en sti ind i klipperne, der så skulle fungere som passage fra den ene vandværk til det andet. Som du måske kan forestille dig, var det dog en særdeles farlig rute at begive sig ud på, og stien var i flere år lukket, inden den i 2015 genåbnede under sikre forhold, der nu tillader besøgende at bevæge sig ud på den i alt otte kilometer lange rute.

Siden da er den blevet et slaraffenland for adrenalinjunkier, der søger en anderledes oplevelse, og hvis ellers du tør fjerne øjnene i et kort øjeblik fra stien og gangbroen, der forbinder de to klipper, kan du se en utrolig udsigt med klippelandskaber og den turkisblå flod, der løber nedenunder.

3 Malaga

Foto: Dmitry Kushch | Dreamstime.com

Er tanken om at stå med fødderne på kanten af den smalle sti og stirre ned i den dybe kløft lidt for skrækindjagende, så er der heldigvis andre muligheder for at prøve flotte vandreruter under lidt mere rolige forhold. La Gran Senda de Málaga er Malagas helt egen Camino, der ikke nyder samme popularitet som vandreruten i det nordvestlige Spanien, men som giver mulighed for at koble helt af.

Vandreruten, der også er velegnet som cykelrute, strækker sig i alt over 745 kilometer, og den går gennem hele ni regioner og 52 kommuner. Den tager dig gennem imponerende og varierede landskaber, lige fra kalkstenskløften Las Buitreras til grotten La Cueva del Gato, hvor der er mulighed for at gøre holdt og bade i den turkisblå sø. Det er noget mere fredeligt end tyrefægtningens barske kultur.