logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

6 bryggerier i München, du skal smage

Af Søren Sorgenfri

München er kendt for sin oktoberfest, og den store sydtyske by er ligeledes hjemsted for flotte kirker og parker og nå ja, fodboldklubben FC Bayern München.

For München by er også hjemsted for seks toneangivende bryggerier, som man kalder for Münchens ’Six pack’.

Lad det være sagt med det samme. En guide til den sydtyske ølkultur er ikke en opfordring til at drikke sig fra sans og læderbukser. Bryghuslivet på de kanter handler om fællesskab, en ølkultur der går flere århundreder tilbage og ikke mindst om kulinariske traditioner. Det er typisk bryghusene, der er bannerfører og forkæmpere for klassiske retter, som vor bedsteforældre ville have lavet dem, hvis de var opvokset et stort stenkast fra alperne.

Hofbrauhaus

Hofbrauhaus er et verdenskendt brand med det twist, at bryghuset er ejet af delstaten Bayern. ’Hof’ elementer kommer fra bryghusets fortid som kongelig leverandør til det bayerske hof.

Har man besøgt oktoberfesten, så kender man også Hofbrauhaus, da de ejer et af ølfestens største telte med plads til flere tusinde mennesker i Münchens store park.

Det var også her i bryghusets hvælvede haller, at Adolf Hitlers fejlslagne ’øl-kup’ fandt sted i 1920, der sendte østrigeren i spjældet. Der burde nogen nok have smidt nøglen væk, men det er en anden historie. Amerikanske GI’s tog krus med ’HB’-logoet på med hjem til staterne efter krigen, og hurtigt gjorde det bryghuset til Münchens største turistattraktion.

Apropos tremmer så findes der en væg nær baren med store ølkrus, der er gået i arv fra generation til generation. På ølkortet findes især mørke øltyper og hvedeøl.

Hofbrauhaus kalder sig for hjem for den bayerske madkultur med restaurant, eget bageri og konditori for at sikre sig kvaliteten er i top.

München Kredit Tamara Fesenko Dreamstime.Com

Foto: Tamara Fesenko - Dreamstime.com

Augstiner-Bräustuben

Det er vel egentlig en smule mærkeligt, at munke der på så mange måder i historiens løb var afholdsmænd, opfandt øl. Men måske netop derfor.

Augustinermunke står bag dette bryghus, da de i 1400-tallet begyndte at brygge øl. Blandt lokale er Augstiner-Bräustuben i Landsbergerstrasse blandt de mest velsete og populære.

Øllet bruges også i gastronomisk sammenhæng, hvor husets spisespecialitet er grillet svineskank i en sovs af mørkt øl.

München Kredit Vladyslav Musiienko Dreamstime.Com

Foto: Vladyslav Musiienko - Dreamstime.com

Paulaner Brauhäus

Munke havde også en finger med i spillet her, da paulanermunke etablerede dette bryghus, der nu er Münchens største og et verdenskendt brand med et salg verden over.

Bryghusets ufiltrerede hvedeøl siges at være Tysklands mest populære, og Paulaner er også førende inden for produktion af stærk-øl, det vil sige øl der er over 7,9 procent. Godt man ikke skal køre hjem.

Paulaner bryggeriet er også en pioner inden for marketing, hvor de var blandt de første til at tænke øl ind i en sportssammenhæng og derfor har et mangeårigt samarbejde med FC Bayern München.

Menukortet er helt klassisk for Bayern med grillet svinekød, pølser og tunge salater lige til at få varmen af på en kold efterårsdag.

Löwenbräu

Dette bryghus er unikt for Münchens ølscene, da Löwenbräu ikke er et bryggeri, der er blevet til et spisested, men et spisested der begyndte at brygge sin egen øl. Pubben hed Zur Löwen og begyndte allerede i 1400-tallet at rode med ølproduktion – altså et meget tidligt mikrobryggeri, som i dag eksporterer øl til hele verden.

Löwenbräukeller serverer bryggeriets øl og klassisk bryghusmad med supper, grillet svineskank, sydtysk gullasch og alle de øvrige retter, som byens andre bryghuse også serverer. Her nytænkes der ikke i retterne – tværtimod værnes der om en mangeårig madkultur, der skal serveres præcis, som den plejer.

München Kredit Sylvain Robin Dreamstime.Co

Foto: Sylvain Robin - Dreamstime.co

Spaten-Franziskaner-Braurei

Det bryghus er kendt for sin Franciskaner hvedeøl, som også kan købes i danske supermarkeder. I dag er Spaten en del af Löwenbräu, men ikke i det daglige virke, hvor de to bryghuse ikke har meget med hinanden at gøre.

Spatens ølmæssige højdepunkt var udviklingen af den særlige øl til Oktoberfesten – Märzen der første gang smagte dagens lys i 1872 – og stadig forbindes med festivalen.

Hacker-Pschorr Brauhäus

Bryggerierne Hacker og Pschorr fusionerede i 1972 og er tæt forbundet med Oktoberfesten. Brygmestren Josef Pschorr leverede de første øltyper til øl-festivalen, og den dag i dag må der kun serveres lokalt øl til det store event.

Pschorr var en innovativ herre, der grundlagde bryghuset i 1820, men han havde været i gang med ølbrygning længe før, og havde blandt andet fået bygget et øldepot 12 meter under jordens overflade, så brygget kunne holde de rette temperaturer i de varme sommermåneder. Hacker-Pschorr var oprindeligt et bryggeri som følge af Pschorrs ægteskab med Therese Hacker. Josef Pschorr fik ikke færre end 20 børn, hvoraf de to ældste sønner hver arvede et af de nu to opdelte bryggerier indtil fusionen for snart 50 år siden.