logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Fra Billund til München og skimekka i Salzburgerland

Af Ebbe Fischer

Salzburg har siden tidernes morgen ligget som en port til en bjergrig region - tæt på grænsen til Tyskland. I dag ligger skiområderne som perler på en snor, og det oplagte transportvalg er at flyve til München og køre videre i tog eller lejet bil.

Når maskinen svæver ind over Flughafen München Franz Josef Strauß - Münchens internationale lufthavn - ser man dem med det samme.

Bjergene.

De ligger derude med sneklædte Alpetoppe helt tæt på den bayerske storby, og selvom de fleste danskere tænker oktoberfest og fodbold, når talen falder på München, er byen faktisk ideel som udgangspunkt for en skiferie.

Uanset om man ønsker at køre videre i en lejet bil (langt billigere end i Danmark) - eller med de fine togforbindelser. Man har en smuk bjergtur foran sig, inden man lander i Salzburg. Transferen tager et par timer. Den vender vi tilbage til.

Salzburgerland Er Den Skiregion I Østrig, Der Ligger Tættest På München Lufthavn. Foto. Jan Marek Dreamstime.Com

Salzburgerland er den skiregion i Østrig, der ligger tættest på München lufthavn.

Foto: Jan Marek Dreamstime.com

Et enormt skiområde

Det er ikke tilfældigt, at Salzburgerland er en af danskernes foretrukne regioner i Alperne. For det første er skiforholdene fremragende med en lang række verdensberømte siksportssteder i nærheden.

I Salzburgerland har du flere tusinde kilometer pister i alle sværhedsgrader. Og selvfølgelig uanede mængder offpiste, hvis man er til den slags udfordringer. Læg dertil den særlige hyggelige østrigske stemning. Og et rimeligt prisniveau.

Regionen tæller bl.a. mastodonterne Bad Gastein, Wagrain, St. Johann og Schladming-Dachstein. I sidstnævnte finder man, udover et virkelig godt skiområde, også Alpernes største afterskibar i flere etager. Og selvom det måske ikke er Alpernes hyggeligste med sin stordriftsstemning, siger det alligevel lidt om forholdene. Selv hvis man ikke står på ski om vinteren, eller måske står meget lidt på ski, behøver man ikke kede sig. Her er f.eks. også mulighed for at gå ture på snesko eller frekventere et af de mange wellnessområder, der er skudt op de senere år. Eller bare tage gondolliften op og spise frokost på en bjergrestaurant og så stille og roligt tage liften ned igen hen på eftermiddagen. Mæt af mad og udsigt.

Hvis vi flyver tilbage til Salzburg, ligger den billedskønt langs Salzach-floden. Turen i bil strækker sig 163 kilometer mod øst, set fra München. Med den flotte katedral og Alperne som et perfekt bagtæppe er det en meget flot by. Den specielle barokstil i den gamle by og en lang række andre kirker i centrum gør også Salzburg til et sted, der absolut er et besøg værd.

Hauser Er En Af Flere Skilandsbyer På I Alt 123 Kilometer Sammenhængende Skipister. Foto. Jdanne Dreamstime.Com

Hauser er en af flere skilandsbyer på i alt 123 kilometer sammenhængende skipister.

Foto: Jdanne Dreamstime.com

Nem adgang med tog

Lad os se lidt nærmere på, hvordan man kommer videre fra München. Umiddelbart er det nemmeste at leje en bil i BMW's hjemby. Og så ellers sætte GPS'en til og køre op i bjergene, uanset hvilken destination tæt på Salzburg, man har valgt. Det er en glimrende løsning.

Men hvis man lige aflurer togsystemet, er det næsten endnu nemmere med tog. Når først man er ombord i sin kupé er det bare fedt at læne sig tilbage og bliver fragtet stille og roligt helt op i bjergene, mens landskaberne glider forbi uden for med bjergsøer, vandfald og kilometerhøje klippevægge.

Toget går direkte fra lufthavnen til Münchens hovedbanegård, hvor man skal skifte. Og så ellers finde toget direkte til Salzburg. Det er ret nemt at finde det rette spor, inden man sætter sig ind og nyder resten af turen i ro og mag. Dernæst er der forskellige muligheder for transfer videre til skihotellet ved pisten, alt afhængig af hvilken destination man ønsker. Her er mange at vælge imellem.

 

Skovskiløb i verdensklasse

Salzburgerland er den absolut nordligste skiregion i Østrig - og en af de nordligste i Alperne.

Her er det muligt at købe et såkaldt Ski Amadé liftkort, der dækker regionen, og på den måde få adgang til de over 20 skisportssteder i området.

Hvis man f.eks. tager til Schladming-Dachstein lidt sydvest for selve Salzburg har man mulighed for at stå på 123 kilometer perfekt sammenhængende pister. De strækker sig mellem de mindre skiområder Hauser, Kaibling, Planai, Hochwurzen og Reiteralm. Her fragter 45 moderne lifte dig rundt. Desuden har man mulighed for at stå på ski på Dachstein-gletsjeren, hvor en række velpræparerede pister - og en fabelagtig udsigt - venter hele 3.000 meter over havets overflade.

At vi er i Østrig kan i den grad mærkes på stemningen. Østrig er et af de eneste lande i verden, hvor alpint skiløb er en af de absolut vigtigste sportsgrene. Det kan selvfølgelig mærkes på stemningen i skisportsbyerne.

Ikke mindst hvis man tager til det berømte World Cup løb i Schladming-Dachstein. Det afholdes hvert år som et 'night race' med op mod 50.000 mennesker på lægterne. Det er en kæmpe tradition, som de lokale er meget stolte af, og begivenheden har ry for at være det vildeste World Cup-arrangement på det internationale forbunds (FIS) løbskalender.

Badgastein er en anden klassiker i Salzburgerland. Det er hovedbyen i Gastein-dalen, hvor også Bad Hofgastein, Dorfgastein og Sportgastein kan nås på ski. Her fordeler pisterne sig over 200 kilometer.

Badgastein er desuden et område med masser af skovskiløb - selv efter østrigske standarder. I Frankrig, Italien og Schweiz kommer man ofte hurtigt op over trægrænsen på bjergene, men det er ikke tilfældet i samme grad i Østrig. Og skiløb ned igennem de store sneklædte nåletræer er bare noget helt specielt. Det er der mulighed for mange steder i Salzburgerland, som er et stort sammenhængende skiområde behageligt tæt på lufthavnen i München.

Night Race Løbet Er En Stor Attraktion Og Besøges Af Op Til 50.000 Tilskuere. Foto. Richard Banary Dreamstime.Com

Night race løbet er en stor attraktion og besøges af op til 50.000 tilskuere.

Foto: Richard Banary Dreamstime.com