logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Her er vidunderlige Oslo; insta-spots, gratis oplevelser og natur

Af Søren Sorgenfri

En kort flyvetur væk ligger vidunderlige Oslo. En sand dronning af nordisk coolness og charme og ideel til en forlænget weekend eller en uges storbyferie i hjertevarme Oslo.

Arkitektur, historie og fotogene spots myldrer frem, som man indtager byen. Er Oslo et nyt bekendtskab, så er her tips til nybegyndere alt efter smag og temperament.

5 Insta-venlige spots

At tage billeder til sin sociale profiler handler ikke (kun) om at sige ’se mig, jeg er ude at rejse’. Det er jo et de facto og ret levende fotoalbum, som man deler enten med venner i en lukket kreds online eller spreder videre som inspiration til interesserede. Og tro mig. For os der tilhører den generation, der akkurat lige nåede at blive ’underholdt’ med lysbilleder og seancer med fremvisning af campingture til Harzen, så er Instagram den rene Aladdins hule.

Det kongelige palads.

Med sine smukke hvide og gule farver så behøver denne majestætiske bygning intet filter for at stå skarpt. Den enorme bygning på Slotsplassen 1 har været den norske kongefamilies hjem siden 1849 og et billede herfra er det ultimative bevis på, man er landet i Oslo.

Karl Johans Gaten

Denne gade er en værdig konkurrent til kongepaladset. Her finder du farverige facader, Stortinget, pompøse bygninger og gadegøglere og andre godtfolk, der giver denne gade storbyliv. Lige til at tage billeder af.

Operahuset

Det enorme Operahus i Oslos havn er et must for fede fotos. Skæve vinkler, lys fra sol og genskin fra havoverfladen, trapper lige ned til vandet, og så er det tilmed helt ok at gå på Operahusets tag. Arkitekturen får den store hvide bygning til at fremstå som en futuristisk blanding af isflager, sandklitter og et syn fra fremtiden.

Aker Brygge

En ny del af Oslo der har vundet fart med dejlige cafeer, butikker, vandveje og broer. En slags Oslos Berlin idet en masse kreative folk og designere er rykket ind her i en bydel, der tidligere var for tung industri. Nyt møder gammelt, og det er en perfekt setting til fotos. Fortsæt gerne til bydelen Tjuvholmen lige ved siden af, der er upcoming cool.

Holmenkollen

En kort tur med metroen op i højdedraget ved Holmenkollen rimer på ski. Det er nationalarenaen for norsk skisport, men turen til Holmenkollen er umagen værd året rundt. Udsigten, naturen og selve skibakken. Helt ærligt så er det lidt svært at se bort fra, at den enorme skibakke ligner en gigantisk ske til bland-selv-slik, men selve konturerne og størrelsen er imponerende og gør sig godt på fotos. Hvis man lige finder den rette vinkel til kæmpeskeen.

Karl Johans Gaten Er En Af Nordens Smukkeste Gader. Oslo. Foto. Parinya Suwanitch Dreamstime.Com

Foto: Parinya Suwanitch Dreamstime.com

5 gratis oplevelser

Der er to faste nedslag, danskerne altid nævner om Norge som ferieland. Fjeldene. Og så økonomien. Det er så dyrt, siger man. En agurk eller fadøl koster en formue. Okay. Så er her fem gratis oplevelser.

Parker

De fleste større parker i Oslo føles som at vandre i skove eller eng. Her er desuden kunst og skulpturer sat op. Det gælder blandt andre de fire flotte parker; Peer Gynt Parken, Ekebergparken Skulpturpark, Frognerparken og Vigelandsparken.

Botanisk Have

Ren norsk luft, en striktrøje og en kop kaffe i hånden. Så er det bare at indtage Oslos Botaniske Have og tanke ro i krop og sind. Eller give luft for og tale om livets seneste op- og nedture med venner eller veninder. Oslo kalder på ro og lange eftermiddage.

Det var fem parker og haver, men der er faktisk lidt mere i afdelingen smukt og gratis. Hvis nu store skulpturer og klassisk kunst ikke lige er din kop te, så sæt kursen mod bydelen Tøyen, som vil være et stort udendørsgalleri for moderne gadekunst og street art. Byer som Oslo, Bergen og Stavanger er i det hele taget fyrtårne i Norden udi street art, som er en langt mere anerkendt kunstform i Norge end i Danmark.

Kongepaladsets Lige Linjer Så Velkomponeret Som Fotokunst. Foto. Saiko3p Dreamstime.Com

Foto: Saiko3p Dreamstime.com

5 naturture

På en kort metro- eller bustur fra Oslo venter 2000 km2 skov på at blive udforsket. Dermed tilbyder Oslo en ret unik pakke som feriedestination. Smuk og spændende storby med muligheden for at vandre i skove og fjelde.

Mariholtet

Ruten fra Østmarksetra til Mariholtet Sportsstue er med retur 16 kilometer. Ruten går gennem frodig skov og passerer en lang række badesøer, hvorfor det er en god sommerrute. Ruten begynder ved T-Bane stoppet Ulsrud Station.

Barlindåsen

Fra den gamle Sandermosen Togstation går turen knap 12 kilometer med retur til toppen af Turløypa over Barlindåsen. Udsigten over det nordøstlige Oslo er mageløs. Den farverige skov gør denne tur ideel til efteråret.

Vettakollen

Tæt ved skisportsarenaen Holmenkollen ligger Vettakollen, som på grund af sin lette tilgængelighed er ret populær. Turen til toppen, hvor den flotte udsigt venter, er blot tre kilometer retur, og man begynder ved T-Bane stoppet Vettakollen.

Maridalen

Maridalens Alper siger man. En samlet turlængde frem og tilbage på næsten 25 kilometer tager dig gennem skov, fjeld og forbi indsøer i Nordmarka. Ruten slutter på toppen af Mellomkollen med storslået udsigt over Oslo og opland.

Tag Bus51 til stoppet Skar.

Badetøj

Dette forslag handler ikke om en lang gåtur i fjeldet, men kalder på badetøj. Oslo har en rigdom af havnebade, strande og søer indenfor kort rækkevidde. Så er temperaturen høj, er det bare med at sætte kursen mod Sognsvann, Gressholmen, Rambergøya, Heggholmen eller et havnebad.

Holmenkollens Verdensberømte Skibakke Er Smuk Året Rundt. Oslo. Foto. Nanisimova Dreamstime.Com

Foto: Nanisimova Dreamstime.com