logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Getaway: Hyggelige Riga på 48 timer

Af Søren Sorgenfri

Det er typisk andre og større storbyer, der trækker i os danskere til en forlænget weekend. Men overvej Riga næste gang rejsekufferten skal pakkes til en getaway. Et afbræk på et par dage fra hverdagens trummerum.

Der er stærke historiske og politiske bånd mellem Danmark og De Baltiske Lande, hvorfor et besøg af de baltiske hovedstæder er oplagt. Så må Paris eller London vente til næste gang.

Riga er den største af de baltiske hovedstæder med lidt over 600.000 indbyggere og er lidt mere end 800 år gammel. Historien ses tydeligt i bybilledet, men man er heller ikke i tvivl om, at Riga har haft fart på og udviklet sig som en moderne storby. Takket være støtte fra EU, men også letternes egen driftighed og talent inden for blandt andet IT-sektoren. Det giver en moderne gammel by med et behageligt prisniveau inden for kulinariske oplevelser samt shopping.

I 2017 blev Riga udnævnt som en af EU’s gastronomiske hotspots og var Europas kulturby i 2017.

Med andre ord så er Riga kravlet frem under tidligere tiders jerntæppe og rejst sig op som selvstændig og stolt nation.

Dag 1

Fra lufthavnen: Man kan selv leje bil, men det letteste er at tage en taxi eller bus. Bus 22 kører til en håndfuld centrale stoppesteder – fra det nationale bibliotek til hotel Mara.

Taxier kører til og fra centrum ud fra en fast rate, som der oplyses om.

Her skal du bo:

Riga har et stort udbud af overnatningsmuligheder. Fra femstjernede luksushoteller som Kempinski til moderne hostels for fortrinsvist yngre publikum. Prisniveauet for et standardrum på hotel Kempinski svarer til prisen for et middelhotel i London eller Paris.

Det skal du se:

Hvis det er dit første besøg i Riga, så sæt kursen mod byens historiske centrum. Her er farvestrålende og flotte bygninger i jugend og art nouveau-stil – arkitektur der har gjort Riga verdensberømt.

Det brostensbelagte centrum er det mest turistede område i Riga, men det giver god mening på grund af den atmosfære og de fotogene omgivelser, der er her nær domkirken og domkirkepladsen, bygget i 1226.

Cafeerne og udendørsserveringen giver en næsten sydlandsk stemning i forårs- og sommermånederne, og i december er bydelen pyntet flot op til jul. Indtag frokosten på en af de mange hyggelige spisesteder og cafeer og børst rejsestøvet af dig. Gå derefter op i toppen af kirketårnet på Sankt Peterskirken og nyd den storslåede udsigt over Rigas indre. Nu er du for alvor landet og har overblik over Letlands flotte hovedstad.

Ved siden af kirken skal du se skulpturen ’Bremer Musikanterne’. Du kender måske Grimms eventyr om æslet, hunden, katten og hanen, men skulpturen her har et lag mere. De fire dyr står nemlig ovenpå hinanden som i fortællingen, men i stedet for at se gennem vinduet ind til røveren, der mæsker sig ved middagsbordet, så stikker kvartetten hovederne gennem en betonmur med fire huller i. Skulpturen er en gave fra søsterbyen Bremen skænket i 1990 som en humoristisk kommentar til, at Riga nu ser til vesten gennem Sovjetunionens jerntæppe. Årene er gået, og Riga har i dag stemplet ind som fuldgyldigt medlem af den europæiske storfamilie. Brug resten af dagen på at udforske Rigas gamle bydel og skyd løs af billeder til sociale medier. Det er ganske enkelt umuligt ikke at få lyst til at dele oplevelsen.

Her skal du spise:

Den vestlige foodiebølge er også skyllet ind over Riga. Restaurant Le Dome arbejder med lokale råvarer og har i sommerperioden frem til oktober en fed udendørsterrasse og restaurant Vincents har serveret for foodies fra hele kloden samt celebs som Elton John og den nybagte engelske konge, Charles. Vincents er Rigas førende restaurant og henter chefkokke hjem, der har høstet erfaring fra globale toprestauranter til at videreudvikle restaurantens slowcook koncept.

Hvis du er på lavt budget, så bænk dig på Amber Way Tavern ’Ravvejskroen’, der serverer prisvenligt old school lettisk bondemad - så slip din indre skovhugger løs ved ølbordet.

Søg ud i Rigas hektiske natteliv, hvis du har energi på batteriet.

Når December Og Mørket Indtager Riga Rykker Hyggelige Julemarkeder Ind I Den Gamle Bydel. Foto. Andrejs Vareniks Dreamstime.Com

Når december og mørket indtager Riga rykker hyggelige julemarkeder ind i den gamle bydel.

Foto: Andrejs Vareniks Dreamstime.com

Dag 2

 

Det skal du se:

Nu skal der shoppes! Stormagasinet Cetras Zoles er ikke et reelt stormagasin, men et kæmpe outlet med alle tænkelige designermærker og kendis brands til lave priser.

Kan du bære mere i poserne, så fortsæt til Center Galleriet ikke mindst på en regnvejrsdag. Her er tøjbutikker i flere etager, cafeer og andet godt til at redde en shopping-dag. Er du ikke til storcenterstemning så snus rundt i gaderne – Riga har nemlig en rigdom af second hand-butikker med stor mulighed for at gøre et scoop.

Resten af dagen:

Central Market er Rigas helt store sociale epicenter. Det er Østeuropas største marked, der har hjemme i tidligere og snart 100 år gamle militære hangarbygninger. Her blev der tidligere opbevaret luftskibe. I dag er der madmarked for foodies, loppemarked, second hand-boder og alt muligt andet godt.

Du kan uden problemer bruge det meste af en dag i de enorme hangarbygninger ved vandet.

Her skal du spise:

Ednica. Det er ikke navnet på en restaurant, men et koncept svarende til den polske mælkebar. En mælkebar er et folkeligt spisested uden alkohol. Altså et spisested, hvor alle kan være med prismæssigt.

Letterne er lidt som danskerne på den måde. De kan som os også godt lide fin mad, men også gerne mormorkøkkenet. En Ednica restaurant er det lettiske mormorkøkken med solid bondekost på menuen. Der er god stemning, hygge og lave priser, hvilket faktisk er et generelt kendetegn for Riga.

Central Market Er En Skøn Blanding Af Basar, Outlet, Madmarked Og Alt Muligt Andet Og Et Af Europas Største. Foto. Per Bjorkdahl Dreamstime.Com

Central Market er en skøn blanding af basar, outlet, madmarked og alt muligt andet og et af Europas største.

Foto: Per Bjorkdahl Dreamstime.com