logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Tenerife for feriegæster og naturelskere

Sandstrande, varmt klima og et dramatisk landskab. Det er ikke uden grund, at mange vender tilbage til Tenerife

Af Nicolai Lisberg

Godt klima, flotte sandstrande og ren og skær afslapning. Tenerife kan som sine mange naboøer sætte flueben i alle de nævnte bokse, men hvis man kun kommer for det gode vejr og de gode strande, så glipper man det autentiske Tenerife, der byder på ekstraordinære naturoplevelser, som du ikke finder mange andre steder.

Størst af alle, i både overført og bogstavelig forstand, er selvfølgelig vulkanen Teide i Teide National Park. Den var sidst i udbrud i 1909, men den 3.718 meter høje vulkan spiller stadig en aktiv del i Tenerifes nyere historie, og du må ikke gå glip af muligheden for at se, hvad der rent faktisk også er Europas højeste punkt uden for alperne.

Selvfølgelig er udsigten fra toppen af vulkanen uden sammenligning, men når du bliver nødt til at se denne mægtige top, er det også for at forstå Tenerifes og de mange vulkaners historie og betydning for udformningen af øen.

Som en mere moderne Pompeji var byen Garachico for kun 300 år siden en af de mest velhavende byer på Tenerife, ja i hele verden. Den nye verden mod vest havde åbnet sig med opdagelsen af Amerika, og som den største havn på øen var Garachico et vigtigt trafikalt kundepunkt mellem Europa og Amerika. Der går historier om, hvordan en af gaderne i byen var lavet af marmor, som de mindre bemidlede kun måtte betræde en gang om ugen. Kunstnere, adelsmænd og velhavende købmænd slog sig ned i den lille by, der havde alt. Det flød med penge i byen, men i 1706 flød der også lava fra en af de nærtliggende vulkaner. Havnen blev ødelagt, og det samme blev Garachicos omdømme og status.

I dag er det svært at forestille sig, at det en gang skulle have været en af Europas vigtigste byer, som man slentrer gennem den smukke landsby, men historiens vingesus kan fortsat mærkes. For selvom øen rummer flere flotte sandstrande, og også en del med mørkglødet sand fra vulkanerne, så findes der næppe noget mere autentisk end at tage en dukkert i en af Garachicos lava-pools, som udbruddet fra vulkanen skabte.

2 Tenerife

Foto: Hanohiki | Dreamstime.com

Klipperne har et formål

Og apropos autentisk. Så er en af årsagerne til det behagelige klima, at øens mange klipper er med til at afskærme for vinden. Det kræver selvsagt nok store klipper, hvorfor navnet Los Gigantes, der næppe behøver en oversættelse, synes velvalgt. De 800 meter høje klipper giver et dramatisk udtryk, og selvom de er flotte at betragte på afstand, så er det ved at tage ud på en lille vandretur, at du får den største oplevelse. Masca-ruten, opkaldt efter den lille bjerglandsby, som du passerer, er et must for alle naturelskere. Landskabet ændrer sig konstant for hvert sving, som du begiver dig gennem klippelandskabet og ned til dalen, på en af de mest betagende nedstigninger du nogensinde vil opleve.

3 Tenerife

Foto: Nickolay Khoroshkov | Dreamstime.com

Men at opleve Tenerife til lands er kun en del af oplevelsen. Tenerife er nemlig Europas svar på Hawaii, når det kommer til det at dykke, da havets organismer skaber et rigt havliv med muligheder for at se trompetfisk, barracudaer og papegøjefisk blandt mange andre arter. Flere firmaer tilbyder bådudflugter, hvor man kan se både delfiner og hvaler lidt uden for kysten, men hvorfor ikke komme helt tæt på nogle af havets dyr? I bugten El Puertito er der nemlig gode muligheder for at komme til at svømme med havskildpadder, og det kræver ikke noget større dykkerkursus for at sikre sig en oplevelse, som du sent vil glemme.

Har du set Tenerife til vands og til lands, skal vi også opleve det i luften. Eller i hvert fald se op på himlen. Med sin beliggenhed tæt på Ækvator, og øens begrænsede lysforurening, er Tenerife det ideelle sted at se stjernerne danse på nattehimlen, uanset hvornår du besøger øen, der er udnævnt af The Starlight Foundation, som en af verdens allerbedste steder at nyde de mange stjernelandskaber. Der er flere firmaer, der arrangerer ture og tilbyder en mulighed for at se nattehimlen gennem verdens største teleskop, men du kan også selv gå på opdagelse. En anbefaling herfra skal lyde at tage op til Teide National Park, hvorfra du næsten vil føle, at du kan røre de mange klare stjernetegn, der lyser øen op.