Kabelbanen
Tag kabelbanen op til udsigtspunktet Fløyen 399 meter over havets overflade – et af Bergens syv fjelde. Den hyggelige kabelbane fra 1918 er dog under ombygning frem til april 2022, men besøger du Bergen før genåbningen, så kan du gå op til udsigtspunktet på en lille times tid. Måske længere alt efter hvor mange gange du stopper op undervejs og nyder udsigten over fjorden.
På toppen er der cafe, legeplads og bare ti minutters gang væk ligger søen Skomakerdiket med den nyåbnede cafe, Skomakercafeen.
Fløyen er ikke kun en smuk udsigt og ideel til en udflugt – ikke mindst med børn – men flere vandreruter fører videre herfra f.eks. til det næste fjeld Ulriken. Den fulde vandreture mellem de to fjeld hedder Vidden og tager fem timer, men så store ambitioner behøver man ikke have. For dem med vandrestøvlerne medbragt så er turen flot.
Fjordene
Bergens liv og historie er uløseligt bundet tæt sammen med havet og fjordene omgivet af fjeldsider og klippeskær.
For at forstå byens fortid og sjæl så er to-tre timer på en sejltur – forskellige operatører har afgange fra Bergen – med anekdoter, historiefortælling ikke kun en fremragende introduktion til Bergen, men også en scenisk flot tur med kig fra fjordsiden til den smukke bergske natur. Færger afgang til andre destinationer i nærområdet og åbner mulighed for heldagsture f.eks. det lille slot og baroni Rosendal stiftet af Kristian 5 i den dansk-norske unionstid.
Kulturen
En stor del af Bergens selvforståelse rimer på kultur. Som f.eks. museet for komponisten Edvard Grieg, der boede 22 år i byen. Grieg er Norges største komponist gennem historien med blandt andet Peer Gynt på cv’et – find temaet til Troldkongens Hal på YouTube, hvis du skal have genopfrisket tonerne. Det lille museum har desuden en tilbygget koncertsal skjult helt trolde-agtigt under græstørv. Kombinerer eventuelt med en gåtur i ’Gamle Bergen Museum’. Et udendørsmuseum med 55 træhuse, der viser livet i Bergen fra 1800, 1900 og det tidlige 2000-tal, hvor museumsfolk går rundt i tøj og klæder fra Bergens gamle dage. Der er stort set hver dag en udstilling eller en teaterforestilling i gang i dette store museum, så der venter en oplevelse lige rundt om historiens næste hjørne. På kunstmuseet Kode der er et af Nordens toneangivende kan du se værker af Edvard Munch og Picasso.
Fiskemarkedet
Den friske fjordluft og spadsereture giver appetit og dermed en behagelig undskyldning for at se nærmere på Bergens Fiskemarked. Der har været fiskemarked her siden 1200-tallet, men det har naturligvis ændret sig over tid. Tiden hvor Fiskemarkedet primært var for handelsmænd og søfolk er aflyst af glade kunder, der køber ind af alt godt fra havet-boderne samt lokal frugt og grønt. Dertil spisende bænket ved Fiskemarkedets restauranter, og skaldyrselskere har en fest her. Der er et udendørs- og et indendørsmarked. Sidstnævnte hedder ganske simpelt ’Madhallen’. Så kan man ligesom ikke tage fejl af konceptet.
Bergen er en oplevelse for foodies og er en del af UNESCO’s gastronomiske verdensarv. Byens madglæde har udmøntet sig i flere restauranter belønnet med stjerner fra Michelin-guiden. Anbefales skal blandt andre restaurant Cornelius måske Bergens bedste sted til at prøve ludfisk samt Lysverket, der har hjemme i et tidligere kunstmuseum fra 1930’erne og anbefalingen skyldes ikke mindst restaurantens opfordring til at dele retter, så man kan prøve mave med flere smagsmuligheder. Og er det ikke det en god ferie egentlig handler om? At dele oplevelser.
Flere spændende rejseartikler
Tips til det første, men ikke sidste besøg på Færøerne
Interview: Den dansk-færøske fodboldagent giver staldtips til magiske Færøerne.
Tag tyren ved hornene i Malaga
For at forstå Malaga skal man ikke nødvendigvis acceptere, men forstå kulturen bag tyrefægtning.
Dublin er ikke, hvad du forventer, men bedre
Vi går inside Dublin med journalisten Tom Carstensen, der har boet i den irske hovedstad og tabte sit hjerte til den grønne ø med den dramatiske historie. Og et par pints.