logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Finlands Insta-venlige hovedstad

Af Søren Sorgenfri

Jeg har et par gange haft fornøjelsen af arbejdsture med finske kollegaer. De siger ikke noget overflødigt. Small talk gør man sig ikke i.

Jeg spurgte hvorfor. Danskere kan jo sjældent holde kaje ret længe uden, at stilheden føles akavet og til besvær, hvorfor man skyndsomt må sige noget om vejret i morgen.

’Vi er for cool til at sludre’, lød svaret. Det grinede vi så lidt af, men efterfølgende forklarede de, at de ofte bare kan se på hinanden, og vide hvad der tænkes.

Der er alligevel noget om snakken. Finnerne er super-cool. I attituden, tilgang til natur, kultur og arkitektur. Så hvis der er appetit på en forlænget weekend i sommerperioden, som ikke er de klassiske europæiske storbyer, så skriv Helsinki på blokken.

Men jeg gider ikke plancher på museer. Er der noget for mig? Ja. Helsinki er med afstand en af Europas mest fotogene hovedstæder og ideel til Snap, Insta og alle mulige andre kanaler egnet til at skyde feriebilleder afsted på.

Katedralen

Trappen foran Helsinkis funklende hvide katedral er et hot spot for skud af billeder. Pladsen er omgivet af Helsinkis bibliotek, universitet og andre elegante bygninger i hvide nuancer, irret bronze og guld og kendt som Senat Pladsen. Biblioteket er åben for alle, og ligeledes en Instagram-klassiker takket være det indre design med etager holdt i hvidt med et stort samlende rum midt i bygningen og store lamper. Som at vandre i et enormt rumskib.

Den kridhvide neoklassiske katedral tæt ved vandet siges at være Helsinkis mest fotograferede bygning året rundt, hvorfor en god del turister poserer på trappen foran. Vi bliver i kirkerummet med kirken Temppeliaukio, der er bygget direkte ind i et klippefjeld, og ligner en filmkulisse.

Helsinki. Foto. Terhox Dreamstime.Com

Foto: Terhox Dreamstime.com

Butikker

Finland er, som ikke mindst Danmark, hajer til arkitektur og møbeldesign. Møbel- og indretningsbutikken Artek har flagshipstore i Helsinkis historiske bydel, og her finder man en fremragende lokation til billeder af finske designklassikere. Ikke mindst Alvar Aaltos berømte stole. I det hele taget har Helsinki en shoppingscene, der kalder på lige dele billeder og en svingom med kreditkortet.

Helsinki. Foto. Mikko Palonkorpi Dreamstime.Com

Foto: Mikko Palonkorpi Dreamstime.com

Cafeer

Helsinki er spækket med restauranter og cafeer, som typisk er flot og moderigtigt indrettet. Restauranten Yes Yes Yes gør sig ikke kun i god mad med lokale råvarer, der følger sæsonen, men det er farverige serveringer. Som små kunstværker. Og næsten for smukke til at sætte gaflen i.

Cafe og bageri Levain er ligeledes populær for sit gode brød og kager, men ikke mindst den super-stilede indretning, hvor pastelfarver, indendørs vinduer, træborde og linjer i lokalerne fremstår skarpe og gennemtænkte. Det er akkurat den cafe, man håbede at finde – og tage billeder af.

Cocktailbaren Liberty or Death er oasen for gode drinks og til at lukke aftenen ned i virkelig god stil. En varm sommerdag kan cocktailbaren på toppen af hotel Torni anbefales til noget koldt i glasset og en udsigt, der kalder på billeder i rigelige mængder.

Helsinki. Foto. Mikko Palonkorpi Dreamstime.Com1

Foto: Mikko Palonkorpi Dreamstime.com

Husene

Gaden Huvilakatu er 320 meter perfekt Art Nouveau arkitektur med 100 år intakte huse og lejligheder i funky farver og spir på toppen. Det er som at gå i et levende kunstværk og tag herefter ud til Sibelius Monumentet. 600 meterhøje blankpolerede metalrør er en hyldest til musikkens verden, og fremstår som en metalbølge midt i den flotte og klipperige park i byen.

Helsinki. Foto. Mosessin Dreamstime.Com

Foto: Mosessin Dreamstime.com

Urban natur

Helsinki er ikke afsondret fra naturen. Tværtimod er byen groet sammen med øer, havet, søer, vandløb og skove som urban natur. Som fæstningen Suomenlinna blot 15 minutters færgesejlads væk. Den gamle fæstning er delt over seks øer, hvor der i alt bor 800 mennesker. Der er cafeer og restauranter samt et enkelt hotel, men først og fremmest et stort antal fotomuligheder.

Man kan ikke sige Finland uden det rimer på sauna. Den store offentlige sauna Löyly har forskellige former for saunaer, restauranter og mulighed for et dyp i havet, men først og fremmest er den store badeanstalt bygget i træ smuk. Helsinki ligger tilmed klos op ad nationalparken Nuuksio blot 30 minutters kørsel væk. Dyb skov, revnefyldte klipper og vandrestier samt mulighed for at overnatte under stjernerne er værd at skyde billeder af.

Og når du nu er udenfor så husk, at bydelen Kallio i august omdannes til en stor gadefest med glade mennesker og gode vibrationer med eller uden smalltalk.

Helsinki. Foto. Oleksandr Korzhenko Dreamstime.Com

Foto: Oleksandr Korzhenko Dreamstime.com