logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Porto Santo er aktiv og afslappet

Lad det være sagt med det samme: hvis du leder efter en super-aktiv ferie med masser af sport, motion og fart over feltet, så skal du ikke rejse til Porto Santo.

Af Søren Sorgenfri

Hvis du derimod har brug for et afbræk fra hverdagen og komme helt ned i det feriegear, hvor batterierne lader op med det største smil på læben, så pak du bare kufferten og tag til Porto Santo.

Porto Santo er en del af samme portugisisk-atlantiske øgruppe som den mere kendte ferieø Madeira. Der er blot en færgetur eller et kvarters flyvning mellem de to øer, så et øhop kan kombineres med stor fordel.

Hvor Madeira er grøn og frodig, så syner Porto Santo mere af en klippeø med en ni kilometer flot sandstrand så skøn, at den har vundet priser. Den blev tilmed udnævnt sommeren ’21 af organisationen European Best Destinations som en af Europas mest corona-sikre strande.

Det silkebløde sand og flotte turkisfarvede vand danner fundamentet for en mindeværdig ferie på vulkanøen, der blot er ni kilometer lang og seks kilometer bred. Hovedparten af de godt 5000 indbyggere bor i hovedbyen Vila Baleira med den fine promenade og kaktushaver.

Øen har et ret stabilt og ferievenligt klima uden de store udsving, hvorfor Porto Santo kan besøges året rundt til badeferie eller for at få læst den stak bøger, du ikke når resten af året.

Med øens lidenhed og placering i Atlanterhavet så har havet og søfolk spillet en stor rolle for Porto Santos historie. Historie kan som bekendt ret ofte spises idet lokale delikatesser afspejler lokalområdets livsvilkår. Fiskeri har ikke overraskende spillet en hovedrolle, men den sydlige del af øen er egnet til landbrug og dyrehold, hvorfor Porto Santo har overlevet på andet end alt det gode fra havet samt, hvad de nu har handlet sig til fra de skibe, der lagde vejen forbi på vej mod den nye verden på den anden side af Atlanten. Den sydlige del af øen er nemlig noget mere flad i terrænet end f.eks. Madeira, hvorfor bønderne på Porto Santo står for en stor del af leverancen af oksekød til Madeira.

Porto Santo. Foto. Morten Ekstroem Dreamstime.Com

Foto: Morten Ekstroem Dreamstime.com

Grillet oksekød skåret i tern og sat på spyd taler sit eget sprog som historiens fast food, men en mere unik delikatesse som øen deler med storebror Madeira er Espada – kårdefisk. Det oversættes ofte til sværdfisk, men det er ikke korrekt. Kårdefisken er en helt anden fætter, og den er ikke en klassisk skønhed. Den er mindre end sværdfisk med et aflangt hoved med skarpe tænder og er ganske vanskelig at fange. Den lever på helt ned til 1600 meters dybde, men går om natten op til 600 meter, hvorfor den fanges med lange liner påmonteret kortere liner. Den sorte fisk ligner lidt et fortidsuhyre, men har et meget velsmagende hvidt kød, der serveres med stegte kartofler og madbananer. Portugisere elsker i øvrigt kartofler, så forvent de dukker op til det meste på restauranternes menukort.

Brødet bolo do caco er formet som en kage, men tag ikke fejl. Det er et brød. Typisk serveret godt gennemblødt i hvidløgssmør eller som mere klassisk sandwich med fyld. Fiskesuppe og andet virkelig rart fra bølgerne er naturligvis også et hit.

Porto Santo. Foto. Natalia Mylova Dreamstime.Com

Foto: Natalia Mylova Dreamstime.com

Porto Santos lange smukke strand kalder på enten daseferie eller en lang vidunderlig gåtur med udsigt til det store Atlanterhav, men det passer faktisk ikke helt, at der ikke er mulighed for aktiv ferie. Udover en udfordrende golfbane så er klippeøen oplagt til at blive udforsket på cykel, vandring eller en løbetur, hvis man har løbeskoene med. Det nuancerede klippefyldte og til tider golde terræn og kaktusser er en særlig oplevelse flankeret af øens traditionelle vindmøller og naturens sære seks- og mere sjældne - femkantede basaltformationer. Disse underfundige naturfænomener kan også ses på guidede ture til øens ørkenområde, der er en rigdom af forskellige fossiltyper.

De historiskinteresserede kan runde Colombus’ hus, hvor den verdensberømte opdagelsesrejsende boede en lille håndfuld år. Huset er i dag et museum for søfareren, og øen er naturligvis også et paradis for vandhunde. Der er gode dykkersites og muligheder for uforstyrret snorkling – ikke mindst nattesnorkling med gode chancer for at se blæksprutter, hvis den afslappede ferie bliver en tand for meget. Som om.