Ikke blot er Porto et godt udgangspunkt for at udforske de nordlige portugisiske kyststrækninger, men byen er i sig selv et ikke mindst gastronomisk eventyr, der tiltrækker turister fra store dele af Europa.
Alene det første halvår af 2023 så en stigning i turismens pengeforbrug i byen på 36 procent. Det er et hop på mange millioner euro, der afspejler den interesse, der er for Porto netop nu.
Akkurat som Portugals hovedstad Lissabon er der fornyet begejstring for byen, hvilket ikke mindst skyldes det boom, som Porto har oplevet de seneste år.
Særligt to elementer har spillet ind. Brexit og Europas covid-19 nedlukning. Før Brexit søgte en stor del af nyuddannede unge portugisere lykken i London. Brexit ikke bare stoppede, men vendte den bølge og covid-19 lukningen i England og andre steder i Europa forstærkede den strømning.
De unge portugisere søgte hjem. For at stifte familie, for at komme ud af de små lejligheder i London og med en ny initiativrig generations ambitioner om nye virksomheder, butikker, cafeer og restauranter.
En kompleks demografisk udvikling fortalt i lyntempo.
Det har bidraget i stort omfang til at gøre Porto til en rejsemæssig ’it’ by.
Hvor sker det?
Porto er som helhed mega-hip, og det kan måske være svært at skelne de små bydele fra hinanden, men der er forskel.
Tæt ved floden Douro, der forbinder byen med Atlanterhavet, der er så vitalt for Portugals historie og madkultur, ligger kvarteret Ribeira.
For 50 år siden skulle man ikke sætte sine ben her efter mørkets frembrud blandt fattiglemmer og knivstikkere, men i dag er dette tidligere fattige område trygt og enormt trendy. Se breakdancerne på Ribeira torvet og nyd mad og vin på de mange små spisesteder omgivet af fine rustikke huse i kulørte farver. Og du er ikke alene. De fleste turister finder hertil i løbet af deres ferie. Det er også her i dette område, hvor du finder nogle af byens bedste vinbarer.
Der er også her langs floden, at du finder forskellige vinbarer og vinhuse med speciale i portvin. Du tænker måske nu, at portvinen ikke lige er din favorit, men glem alt om den tyktflydende hvinende søde sag fra supermarkedet, som stilles frem til jul.
Du tager hjem fra Porto med et helt andet indtryk af portvinens mange smagsvarianter, og har du brug for et grundkursus, så er det let at finde en kompetent og organiseret rundvisning til udvalgte vinhuse og barer.
Der er desuden et stort udbud af organiserede turer rundt i byen indenfor: mikrobryggerier, gadekunst, teater og anden optræden, kunst og museer samt spisesteder. Ingen kommerciel operatør nævnt – ingen glemt. Men der er et godt og kompetent udbud, der varierer fra tre timer til en hel dag alt temperament.
Hvad skal du spise?
Det portugisiske køkken er muligvis et af Europas mest oversete. Man kunne forledes til at tro, at det minder om det spanske tapas-univers, men vi er langt fra.
Tapas udspringer af en lovgivning, der skulle ramme spanske barer, hvorfor en driftig kromand opfandt små retter, der kunne følge udskænkningen.
Det portugisiske køkken udspringer direkte af landbrugets fattigmandskøkken og gaverne fra Atlanterhavet.
En lille, men smagfuld detalje er således portugisernes glæde for dåsefisk. Glem alt om makrelstumper i sødet tomatsovs. Atlanterhavets frugter – fisk, skaldyr og blæksprutter i alle afskygninger forarbejdes og kommes på dåse, hvilket menes at være et grundelement i portugisernes lange levealder.
Porto er ikke anderledes end andre byer. Der er restauranter, der er rene turistfælder, så hold øje med der er spisende gæster, der virker lokale. Og husk autentisk portugisisk mad er ikke prætentiøst. Det er smagfuld fattigmandsmad.
Portos mest berømte ret er en af flere sandwicher. Porto har som du også finder det i New York og Firenze en forkærlighed for sandwich-konceptet. Grillet brød typisk med en variant af grillet kød, som den meget populære fætter Bifina, som er en sprød bolle fyldt med saftigt grillet svinekød, men den mest berømte sandwich tager sig anderledes ud.
Francesinha er – så er du advaret – et kaloriemonster! Ristet brød med typisk stærk pølse eller en lille bøf, toppet med en tyk tomatbaseret sovs, smeltet ost og så et spejlæg på toppen. Serveret på et lille bjerg af fritter. Det er en heftig, men populær og lækker omgang.
Gæster du Porto i en lidt kold måned, så kan suppen Tripas a Moda do Porto anbefales. En kraftig fond fyldt med grønne grøntsager, bønner og kød, som kan være indmad (husk det er fattigmandskøkkenet) eller i en anbefalelsesværdig vegetarisk variant – det samme kan den simple grøntsagssuppe Caldo Verde.
Denne suppe har stået på menukortene siden Middelalderens handelsdage.
Med en placering ikke langt fra havet så kommer du heller ikke uden om sea food på restauranternes menukort. De grillede sardiner er smagen af Porto.
Den fotogene by
Uanset om du jagter billeder til telefonens album eller din Instagram eller anden social medie-konto, så er du kommet til rette sted.
Porto er muligvis Portugals mest fotogene by. Med sit bakkede terræn, flodens løb, solen der sætter sig over hustagene eller de mange små farvestrålende og på den rigtige måde slidte huse, så kommer dit kamera på overarbejde.
Tilføj fine gamle broer, kirker og betagende gadekunst og du har et bybillede, hvor der hele tiden er noget ny at kigge på eller tage billeder af.
Find udkigsposten Miradouro da Vitoria ved solnedgang – her har du mulighed for at få floden, broerne og Portos katedral med i et skud.
Tag turen til toppen af tårnet Clerigo og bliv belønnet med en mageløs udsigt over byen eller stil dig ved foden af Arribida broen, der med sin aftenbelysning på broens bueformede betonkonstruktion hen over floden muligvis er det mest instagrammede sted i Porto.
Måske i skarp konkurrence med de håndmalede blåhvide kakler på murene ved Carmo kirken.
Porto er rig på streetart og udsmykkede huse, som er grund nok til at gå på fotosafari. En slags skattejagt af flotte spots, og hvem ved – måske finder du husmuren ombygget til en meterhøj vild urban-kanin. Hvis ikke må du finde den næste gang, du kommer til Porto. Har du først været der en gang, så kommer du tilbage.
Flere spændende rejseartikler
London er også markedernes by
Den engelske hovedstad er kendt for sin vibrerende og næsten elektriske charme, men dagligdagslivet er værd at tage en bid af.
Historien forvandlede Gdansk til Polens Amsterdam
En lang række folkeslag har i tidens løb gjort Gdansk til en af Østersøens mest spændende byer.
City Surprise: Tag på badeferie i Budapest
Den ungarske hovedstad har nemlig et stort udbud af termiske bade, der gør, at man roligt kan pakke badetøjet i weekendkufferten.