logo
logo

Søg

0 Resultater

sider
produkter

Warszawa vokser mod himlen

Skyskrabere i glas og stål, kraner og nybyggeri, gastronomiske højdepunkter og finurlige oplevelser i nedlagte fabriksbygninger. Den polske hovedstad har for længst rystet både krig, kommunisme og østblokfortid af sig i en forvandling mod at blive en vibrerende metropol.

Af Judith Betak

 

Fra udsigtsplatformen på 30. etage i ”Pałac Kultury i Nauki” - det ikoniske og for nogen stadig noget forhadte kulturpalads midt i Warszawa - ser det ud som om, at man kigger ned på det nye Varso-Tower en lille kilometer mod vest.

Men det er øjenbedrag. Varso er meget højere, og polakker med dårlige følelser over for Stalins bombastiske og magtdemonstrerende gave til vasalstaten under Sovjet, kan nu glæde sig over, at kulturpaladset er blevet overgået. Den 237 meter høje bygning medregnet spiret blev en lilleput, da Varso Tower i februar 2021 nåede sin planlagte højde på 310 meter.

Varso er navngivet efter Varsovia, den latinske betegnelse for Warszawa, og Varso Place, som hele komplekset hedder, er endnu ikke helt færdigt. Man regner med, at det vil ske i løbet af 2022.

Komplekset består af tre bygninger, det høje tårn og to mindre på henholdsvis 81 og 90 meter, som skal rumme kontorer og et hotel. Der er planlagt en shopping arkade med restauranter i bunden af de tre bygninger og ikke mindre end to udsigtsplatforme med offentlig adgang i tårnet. En i 205 meters højde, hvor der også skal være en ”have”, mens man på den anden i 230 meters høje vil være dobbelt så højt oppe, som vi er i dag på kulturpaladsets udsigtsterrasse. Ydermere bliver der åbnet restaurant og bar på etagerne 46 til 48 i det 53 etager høje Varso Tower.

Varso er et stolt vartegn over Warszawas nye business center, hvor andre knap så høje nye skyskrabere knejser omkring byens nyeste plads, Plac Eupejski - Europa pladsen - hvor polakkerne ynder at ”gå ud”. Turisterne flokkes derimod i den gamle bydel mod øst, som nu ikke er så gammel endda, selv om den ser sådan ud.

Warszawa. Foto. Warsaw Tourist Organization 3

Foto: Warsaw Tourist Organization

Bydelen omkring kongeslottet ud til Wisła floden blev nærmest jævnet med jorden af nazisterne under anden verdenskrig, men efter krigen genopbyggede de ukuelige og nationalistiske polakker både slottet og bykernen omkring markedspladsen, Rynek Starego Miasta, med huse og palæer, som de havde set ud inden krigen. Et arbejde, der blev fortsat langt ind i 1950'erne, og som i dag præsenterer bydelen sig både historisk og hyggelig og som fortidens fornemme Warszawa med en duft af Wien og Berlin.

Hvor den jødiske ghetto lå, inden den også blev pulveriseret under krigen, ligger grå og let anløbne boligkarréer fra kommunisttiden, mens den sydligste del af ghetto-området er en del af det nye centrum, som polakkerne kalder byens business center.

Top vegan-venlig

Det nye centrum forvandles hele tiden. Der er kraner og nye byggerier på vej. Skyskraberen Warsaw Units 202 meter høj vil for eksempel efter planen også åbne i løbet af 2022.

For foden af kulturpaladset ved metrostationen, metroen udvides i øvrigt også, der arbejdes med en ny linje, slog det nye glitrende butikscentret Złote Tarasy dørene op for fire år siden. Vi kan se ned på dets smukt bugtende glastag. Og foran kulturpaladset er der er også kraner. Der bygges et nyt museum for moderne kunst.

Når vi ser mod syd og øst fra kulturpaladset udsigtsplatform, ser vi ned over Śródmieście-bydelen. Her syd for Śródmieście metrostation er byens gourmet centrum. Her finder man nye og spædende restauranter. Her er det berømte foodmarked i Koszyki-hallen, og om hjørnet fra den ligger Poznańska-gaden, som er kendt for sine mange vegetar og veganske restauranter. I det hele taget er der overraskende mange kødfrie restauranter i byen, som ”Happy Cow”, den ledende guide til vegan og vegetariske restauranter, har kåret som den sjette mest vegan-venlige by i verden.

Byens nyeste foodmarked, og bedste siger mange, er Fabryka Norblina Food Town på Żelazna-gaden på grænsen mellem Śródmieście og Wola kvartererne. I hundrede år fra 1882 var her metalproduktion, og fra 1982 og frem til 2008 husede bygningerne et museum. I 2021 åbnede foodmarkedet med salg af friske råvarer, meget økologisk, samt en snes forskellige spisemuligheder og fire barer fordelt i fem forskellige haller. Her er caféer, morgenmadsrestauranter og spisesteder med både det europæiske, mellemøstlige, asiatiske, mexicanske og amerikanske menukort, og der er selvfølgelig også vegetarisk og veganske spisemuligheder. I weekender er der ofte koncerter, DJ's og kulinariske workshops.

Warszawa. Foto. Warsaw Tourist Organization

Foto: Warsaw Tourist Organization

Det ægte gamle

På den anden side af Wisła-floden over for den gamle bydel kan man finde ægte gamle huse. Her blev bygningerne nemlig ikke ødelagt i samme omfang under krigen.

Praga hedder bydelen, og Ząbkowska-gaden kaldes Pragas gamle by, hvor de ældste bygninger er fra 1860erne. Her i en gammel fabriksbygning er vodkamuseet, Muzeum Polskiej Wódki, der som navnet siger alene handler om polsk vodka. Der er udstilling om nationaldrikkens historie og  fremstilling, man kan smage i baren eller deltage i en vodka-smagning.

Lidt mod nordvest ligger den lille Mała-gade med Warszawas første beboelseshuse bygget i mursten. Den har været kulisse i adskillige film, blandt andre Roman Polanskis ”Pianisten” om Wladyslaw Szpilman, den talentfulde jødiske pianist som under anden verdenskrig flygter fra Warszawas jødiske ghetto og som senere får hjælp af en tysk officer. Kvarteret er også kendt for street art og vægmalerier.

Warszawas Nørrebro kan man kalde Praga. Her boede arbejderne, og nu er der sjove forretninger, gode spisesteder og overraskende oplevelser i kvarteret. En af disse finder vi syd for Ząbkowska på den anden side af banelegemet i Soho-fabrikken i Mińska-gaden. Her ligger Muzeum Neonów dedikeret dokumentation og bevarelse af koldkrigs-tidens neon-skilte, som nu lyser farvestrålende i en stor mørk fabrikshal.

Og da det nu er Warszawa, er der naturligvis også et rigtig godt madsted lige om hjørnet i Soho-fabrikskomplekset, hvor der har været produceret motorcykler og senere linser til kameraer. Det industrielle udtryk er bevaret i Warszawa Wschodnia restauranten, som har moderne polsk-fransk menukort. Bag restauranten er en af byens førende kokke Mateusz Gessler, som også har to restauranter i Koszyki-kvarteret. ĆMA, som har åbent 24/7 med nattefester og DJ's, og den helt modsatte stemning afslappende stemning i Warszawski Sen.

Warszawa. Foto. Warsaw Tourist Organization 2

Foto: Warsaw Tourist Organization